"Erwten telen is hetzelfde als meedoen aan de lotto"

nieuws
"Erwten kweken is al even onzeker als meedoen aan de lotto. Het brengt minder op dan je je had voorgesteld". Dat zegt landbouwer Eric Boussery, die met zoon Kristof een landbouwbedrijf runt in Kemmel (Heuvelland). Als de verwerkende industrie niet bereid is om meer dan de voorgestelde 20 procent prijsverhoging toe te kennen, dan zal het komen tot individuele onderhandelingen. Dat kan alleen de erwtentelers tegen elkaar opzetten, vreest hij. De hoge tarweprijzen bieden wel een uitweg.
20 september 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:01
"Erwten kweken is al even onzeker als meedoen aan de lotto. Het brengt minder op dan je je had voorgesteld". Dat zegt landbouwer Eric Boussery, die met zoon Kristof een landbouwbedrijf runt in Kemmel (Heuvelland).

Al tien jaar teelt Boussery erwten. Hij heeft daarnaast ook suikerbieten, aardappelen, melk- en vleesvee. Zes hectaren erwten heeft hij staan en ze baren hem zorgen want de drie voorbije jaren was de opbrengst keer op keer slecht. "Afhankelijk van de weersomstandigheden schommelt de opbrengst per hectare bij erwten tussen 2.000 en 12.000 kilogram. De voorbije drie jaren oogstte ik 5.000 kilogram per hectare. Dat is simpelweg niet voldoende om uit de kosten te geraken", stelt hij.

"De kloof tussen de kosten en de contractprijzen wordt alsmaar groter. Voor dat geld gaan we geen erwten blijven telen", zo wijst hij op de grote risico's verbonden aan die teelt. Er valt vandaag meer te verdienen met tarwe. "In een slecht jaar bedraagt de opbrengst daar nog altijd 7.500 kilogram per hectare, in een goed jaar tot 10.000 kilogram". Als de verwerkende industrie niet bereid is om meer dan de voorgestelde 20 procent prijsverhoging toe te kennen, dan vreest hij dat het zal komen tot individuele onderhandelingen.

Dat kan alleen de erwtentelers tegen elkaar opzetten, vreest hij. Zijn collega-teler van erwtjes, Dirk Fevery uit Blankenberge voegt eraan toe dat de industrie nog met een premie van 100 euro op de proppen kwam om het verlies van dit jaar te compenseren, op voorwaarde dat minimaal 75 procent van het huidige areaal wordt behouden. Ook hij overweegt om, gedwongen door de geringe opbrengst, op andere gewassen over te schakelen die rendabeler zijn.

Een prijsverhoging van 20 procent kan voor een buitenstaander aanlokkelijk klinken, zeggen beide boeren. Maar dan moet men ook weten dat de industrie de voorbije jaren regelmatig enkele procenten van de prijs afknabbelde zonder er ruchtbaarheid aan te geven. Zo komt het dat de prijs vandaag lager is dan vijftien jaar geleden, terwijl de vaste kosten zienderogen omhoog gaan, luidt het.(KS)

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek