Erkenning voor Mechelse koekoek en Antwerpse Handjes
nieuwsDe Mechelse koekoek was tot de 19de eeuw een van de belangrijkste vleeskippen ter wereld. In de streek tussen Mechelen en Dendermonde kwam een ideale kruising tot stand van een groot hoen met wit vlees. Omdat er economisch interessantere kippenrassen uit het buitenland kwamen, verdween de Mechelse koekoek langzaam maar zeker naar de achtergrond en zou het ras vooral voortleven als een tentoonstellingsdier. Begin jaren negentig van de vorige eeuw keerde het tij echter volgens VLAM.
Ook de Antwerpse Handjes in chocolade wordt aan de lijst met streekproducten toegevoegd. De Antwerpse Handjes kennen een lange traditie die begon met een chocolade praline zonder vulling, de zogenaamde 'caraque'. "Vervolgens ontwierp de firma Gartner, op vraag van de Syndicale Unie, handjes met een praliné- of koffievulling. Ten slotte creëerde Chocolatier René Goossens voor de Antwerpse chocolatiers de chocolade handjes met een streekgebonden vulling, namelijk de likeur Elixir d'Anvers", aldus VLAM.
Voorts heeft volgens VLAM een tiental beenhouwers uit de Westhoek de handen in elkaar geslagen en de Orde van het Potjesvlees opgericht. Die Orde deed een aanvraag voor een Vlaamse erkenning en heeft die verkregen. Alle tien werken ze volgens de traditionele artisanale methode om potjesvlees te maken. In totaal zijn er nu 88 Vlaamse streekproducten.(KS)
Bron: Belga