nieuws

Ene land strenger dan het ander voor schoolmaaltijden

nieuws
De richtsnoeren die de 28 EU-lidstaten, Noorwegen en Zwitserland hanteren voor de maaltijden in schoolkantines variëren sterk van land tot land. Iedereen is er zich van bewust dat een gezond voedingsaanbod op school belangrijk is maar niet alle landen nemen even doortastende maatregelen. Sommige hanteren facultatieve richtsnoeren voor menu’s en porties terwijl andere werken met een verbod, bijvoorbeeld op frisdrankautomaten. Het is de eigen wetenschappelijke dienst van de Europese Commissie die dit alles in kaart bracht.
17 juli 2014  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:16

De richtsnoeren die de 28 EU-lidstaten, Noorwegen en Zwitserland hanteren voor de maaltijden in schoolkantines variëren sterk van land tot land. Iedereen is er zich van bewust dat een gezond voedingsaanbod op school belangrijk is maar niet alle landen nemen even doortastende maatregelen. Sommige hanteren facultatieve richtsnoeren voor menu’s en porties terwijl andere werken met een verbod, bijvoorbeeld op frisdrankautomaten. Het is de eigen wetenschappelijke dienst van de Europese Commissie die dit alles in kaart bracht.

Als onderdeel van de inspanningen van de Europese Commissie om obesitas bij kinderen te helpen terugdringen, heeft het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek het eerste uitgebreide verslag over het voedingsbeleid op scholen in Europa gepubliceerd. Dat geeft een overzicht van de meest recente nationale beleidsdocumenten met normen en richtsnoeren voor het voedingsaanbod in het basis- en secundair onderwijs. Bijna één op de drie kinderen in Europa kampt met overgewicht of obesitas en loopt als zodanig risico op een aantal te voorkomen ziektes, waaronder diabetes type 2, te ontwikkelen. Daarom noemt Tonio Borg, EU-commissaris voor Gezondheid, de scholen belangrijke partners bij de inspanningen om kinderen gezonde eetgewoontes aan te leren.

Uit de screening van de nationale beleidsmaatregelen blijkt dat meer dan 90 procent van de landen voorziet in voedingsnormen met het oog op evenwichtig samengestelde menu's. Komen ook vaak voor: richtsnoeren voor de omvang van porties (76 %) en op de voedingswaarde gebaseerde normen voor het middageten (65 %). Heel vaak (65-82%) zijn er beperkingen of aanbevelingen in zwang voor het drankverbruik. Meestal wordt er gepleit voor het gratis ter beschikking stellen van water en voor het aan banden leggen of verbieden van frisdrank.

De meeste landen streven er vooral naar de voeding van kinderen te verbeteren, hun gezonde eet- en leefgewoontes bij te brengen en obesitas bij kinderen terug te dringen of te voorkomen. De houding tegenover snoepgoed en hartige snacks varieert daarom van nu en dan toegestaan tot absoluut verboden. In bijna de helft van de onderzochte landen gelden beperkingen voor wat in verkoopautomaten mag worden aangeboden. De maatregelen lopen uiteen van aanbevelingen om gezonder voedsel in de automaten aan te bieden tot een verbod op snoep en frisdrank in automaten of, nog ingrijpender, een algeheel verbod op het plaatsen van die automaten op het schoolterrein.

Meer info: Voedingsbeleid op scholen in de EU

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek