header.home link

Eierprijzen staan historisch hoog

28 februari 2023

De eitjes op de paasbrunch zullen dit jaar duurder zijn. De vogelgriep en recordprijzen voor dierenvoer en energie maken dat eieren op een prijsrecord staan: 16 cent per ei. “Het zal nog wachten zijn tot na Pasen voor een goedkopere omelet”, aldus Wouter Wytynck, specialist bij landbouworganisatie Boerenbond.  

Lees meer over:

Een jaar geleden kreeg de pluimveehouder 7,47 euro voor 100 eieren. Vandaag staat die prijs op 15,90 euro voor hetzelfde aantal. De recordprijzen zijn een gevolg van schaarste op de markt. Terwijl er veel vraag is naar eieren, is het aanbod onvoldoende. Dat is vooral een gevolg van de vogelgriep waardoor heel wat bedrijven met leghennen moesten geruimd worden in zowel ons land als andere EU-landen. Daarbij komen ook nog de hoge kosten kijken voor energie en dierenvoer. Dit was ook de reden waarom het voor vele pluimveehouders in het voorjaar van 2022 niet rendabel was om hun productie op te starten of voort te zetten, met lege stallen tot gevolg.

Pas in het najaar verbeterde de rendabiliteit, maar de eierproductie heropstarten gebeurt niet van de ene op de andere dag. Gemiddeld duurt het 21 tot 22 weken vooraleer er nieuwe leghennen zijn en de eierproductie zich kan herstellen.

“De prijzen zitten momenteel nog in stijgende lijn", zegt Wytynck, specialist bij landbouworganisatie Boerenbond. “In aanloop naar Pasen is er altijd extra vraag naar eieren, in het bijzonder in Duitsland. Daar zijn gekleurde eitjes bij Pasen erg populair. De prijs zal dus wel nog een tijdje hoog blijven.” Een tekort aan eieren wordt er niet verwacht.

Uitgelicht
Het leven was iets minder duur deze maand in vergelijking met vorig maand. De Belgische inflatie daalde in februari naar 6,62 procent, terwijl dit in januari nog 8,05 procent...
27 februari 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek