EHEC-crisis zorgt voor overschotten in Europa
nieuwsDe EHEC-crisis zorgt voor een overschot aan groenten en fruit in Europa. Om de Vlaamse overschotten weg te werken, stellen de havens van Antwerpen en Gent braakliggende terreinen ter beschikking. In Nederland willen de telers hun productie beperken en in Madrid hebben landbouwers meer dan 40 ton groenten en fruit uitgedeeld. Voor het eerst is de EHEC-bacterie overigens op voedsel aangetroffen.
De havens van Antwerpen en Gent zijn bereid een 50-tal hectare braakliggende terreinen ter beschikking te stellen voor het onderwerken van overschotten van groenten en fruit die niet verkocht kunnen worden door de EHEC-crisis. De overschotten kunnen dienen als veevoeding en groenbemester of kunnen vergist worden in vergistingsinstallaties. "Maar gezien de grote hoeveelheden die weggewerkt moeten worden, zijn alle oplossingen welkom", stelt Vlaams minister voor Landbouw Kris Peeters.
Nederlandse groentetelers willen dit probleem op hun beurt oplossen door een productiebeperking. Omdat afspraken over productiebeperking evenwel botsen met de Nederlandse mededingingswet, vraagt landbouworganisatie LTO Nederland aan de overheid om deze actie tijdelijk toe te staan. "Wij denken aan 20 tot 30 procent van de productie", zegt Nico van Ruiten. Als voorzitter van LTO Glaskracht is hij verantwoordelijk voor glastuinbouw. "Het einde van de EHEC-crisis is nog niet in zicht, terwijl het nu voor de telers hoogseizoen is. Voor hen is het daardoor dweilen met de kraan open. Hoe meer ze oogsten, hoe groter het aanbod, hoe lager de prijzen."
In het centrum van de Spaanse hoofdstad Madrid hebben landbouwers dan weer 40 ton groenten en fruit gratis uitgedeeld aan de bevolking. Zo willen ze waarschuwen voor de gevolgen van de crisis. Het initiatief werd enthousiast onthaald bij de inwoners, waarvan er enkelen verklaarden nog veel vertrouwen te hebben in Spaanse producten. "Dit is een oproep aan de Spaanse consument en de internationale gemeenschap", vertelt Miguel Lopez, secretaris-generaal van de Spaanse belangenvereniging van landbouwers (COAG), "om hen te verzekeren dat onze producten veilig zijn. Op deze manier willen wij onze sector ondersteunen, die zwaar getroffen wordt door deze crisis."
Comeos, de federatie van handel en diensten in België, hekelt ten slotte de verwarrende communicatie die gevoerd wordt omtrent de EHEC-bacterie en wenst even "de puntjes op de i te zetten". "Tot vandaag is alleen duidelijk dat het om een zeer lokaal probleem gaat, namelijk een probleem in Noord-Duitsland. Verder is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat voedsel aan de bron van de besmetting ligt. Alle tests hebben voeding tot nu toe vrijgepleit. En zelfs indien voeding aan de oorzaak zou liggen, is besmetting zeer eenvoudig te vermijden, namelijk door de handen te wassen tijdens het koken, het voedsel grondig te reinigen, schillen en indien mogelijk te verwarmen."
Daarnaast benadrukt Comeos dat alle handelaars dagelijks voorzorgsmaatregelen blijven nemen. "Zo heeft elk verkooppunt een controlesysteem, moet elk incident verplicht gemeld worden en zijn alle voedingswaren traceerbaar, waardoor men kan nagaan of ze uit het probleemgebied vandaan komen." Ten slotte zegt de vereniging tevreden te zijn met de extra controles van het Voedselagentschap, "hoewel ze tot vandaag niet noodzakelijk blijken te zijn".
In de koortsachtige zoektocht naar de bron van de besmetting met de agressieve EHEC-bacterie zijn woensdag komkommers opnieuw in beeld gekomen bij de Duitse autoriteiten. Onderzoekers vonden de bacterie op een weggegooid restje van de groente in een vuilnisvak in Magdeburg, in de deelstaat Saksen-Anhalt. Daardoor is voor het eerst sinds het uitbreken van de epidemie de EHEC-bacterie op voedsel aangetroffen. Hoe de bacterie in de vuilnisbak geraakte, is niet duidelijk. Het is niet uitgesloten dat het gezin al ziek was en de bacterie van hen op de komkommer overging, zegt het ministerie van Volksgezondheid van de deelstaat.
Bron: Belga