Eerste Oost-Vlaams “Levend Erfgoedhof” ingehuldigd

Het Steunpunt Levend Erfgoed heeft vrijdag het eerste 'Levend Erfgoedhof' van Oost-Vlaanderen ingehuldigd. Johan Duyck uit Idergem wordt zo ambassadeur voor oude en streekeigen dierenrassen die met verdwijning bedreigd zijn.

18 oktober 2022  – Laatst bijgewerkt om 18 oktober 2022 16:08
Lees meer over:
sle

Steunpunt Levend Erfgoed vzw (SLE) komt al 30 jaar op voor het bewaren van oude en streekeigen rassen. Het gaat over alle neerhofdieren van kippen en ganzen tot dubbeldoelkoeien. De vzw ontwikkelde onder meer een label voor 'Levend Erfgoedhoven', om initiatieven rond levend erfgoed te erkennen en te ondersteunen. ''We wonen niet meer in kastelen en hebben te veel kerken. Toch breken we die niet allemaal af. Zo ook willen we het levend erfgoed voor het nageslacht bewaren. Dit doen we om cultuurhistorische redenen, maar ook omdat ze misschien eigenschappen hebben die nog nuttig kunnen zijn voor de moderne landbouw”, zegt Jan Martens, voorzitter van het Steunpunt, “Daarom moeten we ze 'levend' bewaren, want 'eens verdwenen' betekent 'voor altijd verdwenen'. Het is voor ons ook cruciaal om het ‘nut’ voor de landbouw van de erfgoeddieren te bewaren."

Dat bevestigt ook de nieuwe levend erfgoed-ambassadeur Johan Duyck uit Iddergem. ''Hoe meer mensen voor zo'n dieren kiezen, hoe makkelijker we ze kunnen behouden. Na de Eerste Wereldoorlog is alles commerciëler geworden en zijn mensen meer beginnen kiezen voor kippenrassen die bijvoorbeeld 300 eieren per jaar leggen. Brabantse hoenen kunnen er zo'n 200 per jaar leggen, maar vroeger legden ze grote eieren van wel 70 gram. Intussen zijn de eieren kleiner geworden, door inteelt en doordat men voor dit ras meer is beginnen selecteren op uiterlijke eigenschappen. Ik ben soms heel ver gegaan in afstand om aan bepaalde soorten te geraken en haalde kippen in drie provincies. De eieren van mijn kippen halen nu vlotjes 60 gram en ik streef naar 65 à 70 gram. Ik zal mensen die geïnteresseerd zijn in zo'n kippen proberen te overtuigen en zal ze misschien zelf eens een kip verkopen."

In Vlaanderen waren er al acht Levend Erfgoedhoven. Hof te Weyenbrouck is het negende en het eerste in Oost-Vlaanderen. De hoeve in de Leliestraat in Iddergem is al vijf generaties in het bezit van de familie van Duyck, al werden de velden ondertussen verkaveld. Al van in de 13de eeuw was ze verbonden aan de abdij van Affligem, maar de vierkantshoeve zelf stamt uit de 18de eeuw.  Duyck ontdekte het Steunpunt Levend Erfgoed vzw toen hij op zoek ging naar nieuwe dieren: ''Ik ben beginnen zoeken welke soorten tot een levend erfgoedras behoorden en heb ik mijn dieren stelselmatig vervangen door erfgoeddieren. Ik heb nu een twintigtal Brabantse hoenen, een tiental rode Ardenner-kalkoenen en drie Lakense schapen. "

Houders van erfgoeddieren kunnen een erkenning krijgen voor hun levend erfgoed als zij voldoen aan een aantal voorwaarden, die de uitstraling en instandhouding van Levend Erfgoed ten goede komen. In ruil ontvangen zij een formele erkenning, met 'levend erfgoedhofschild'.  Op het 'levend erfgoedhofschild' dat vrijdag werd onthuld aan de gevel van de hoeve staat een QR-code. Door die te scannen, kunnen mensen weer informatie verkrijgen over levend erfgoed.

Bron: HLN / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek