nieuws

Duurdere friet door slechte aardappeloogst

nieuws
Door de slechte aardappeloogst dreigt Noord-West-Europa dit jaar een tekort aan frietjes te hebben. Verwacht wordt dat de stijging van de aardappelprijs licht zal doorgerekend worden in de prijs van een pakje friet. Dat meldt de telersorganisatie North-Western European Potato Growers (NEPG) donderdag. Op basis van de eerste proefrooiingen zou de aardappeloogst dit jaar 10 tot 15 procent lager liggen dan het gemiddelde van de vorige jaren.
16 september 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
Door de slechte aardappeloogst dreigt Noord-West-Europa dit jaar een tekort aan frietjes te hebben. Verwacht wordt dat de stijging van de aardappelprijs licht zal doorgerekend worden in de prijs van een pakje friet. Dat meldt de telersorganisatie North-Western European Potato Growers (NEPG) donderdag.

De verwachte aardappeloogst voor dit jaar valt mager uit. Op basis van de eerste proefrooiingen zou de oogst dit jaar 10 tot 15 procent lager liggen dan het gemiddelde van de vorige jaren. Het verschil met vorig jaar, toen de aardappelteelt een superoogst had, is aanzienlijk. De magere oogst is voornamelijk te wijten aan de slechte weersomstandigheden.

Volgens Marc Goeminne van het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA), het instituut dat de proefrooiingen voor België doet, is de combinatie van "veel neerslag in de eerste helft van mei, de droogte en hitte in juni en de overvloedige neerslag erna" nefast geweest voor de aardappelteelt. Bovendien zorgde de superoogst van vorig jaar, met de bijhorende lage prijs, ervoor dat dit jaar minder landbouwers aardappels gingen poten.

Daarnaast wijst de NEPG er ook op dat de aardappelziekte phytophthora op verschillende akkers in Noord-West-Europa lelijk heeft huisgehouden. Ondanks deze tegenslagen is de kwaliteit van de aardappels toch niet slecht. "Er zijn vooral minder aardappelen dit jaar en de aardappelen die er zijn, zijn meestal kleine exemplaren, wat niet goed is voor de frietsector", verduidelijkt Goeminne.

Bovendien is vooral het aardappelras Bintje, een ras dat voornamelijk gebruikt wordt door frituuruitbaters, getroffen door de slechte omstandigheden. Op de akkers zijn voornamelijk kleine knolletjes gevonden, maar die zijn niet geschikt voor het bakken van frietjes. Voor de frietfabrikanten moeten de aardappels een doorsnede van ten minste 5 centimeter hebben en dat is bij deze oogst niet het geval.

Door de slechte oogst, ligt de aardappelprijs vrij hoog. "Momenteel ligt die prijs op 9 à 10 euro voor 100 kilo", zegt Goeminne. Ook Bernard Lefèvre, voorzitter van de Nationale Vereniging van Frituuruitbaters (Navefri), wijst op de hoge aardappelprijs. "Ik verwacht dat die prijs zich wel zal stabiliseren, maar momenteel ligt de prijs toch 2 à 3 keer hoger dan vorig jaar".

Of ons pakje friet daarom ook 2 à 3 keer meer zal kosten, betwijfelt Lefèvre. "Niet alleen de aardappelprijs bepaalt de prijs van een pakje friet. Er zijn ook andere factoren die de frietprijs bepalen, zoals verpakkingsmateriaal, de recyclagetaks en natuurlijk ook de energieprijs." Bij Navefri wordt dan ook verwacht dat de Belgische frietjes iets duurder zullen worden, maar dat er geen sprake zal zijn van een spectaculaire stijging.

Lefèvre voegt er nog aan toe: "Vooral de hoge energieprijzen zorgen voor prijsstijgingen, niet alleen bij de frietjes. Het hele kostenplaatje stijgt brutaal op korte tijd en dat zal zowat overal doorgerekend worden". De slechte aardappeloogst treft vooral België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek