Duitse onderzoekers waarschuwen voor risico op tuberculose bij populaire alpacawandelingen

nieuws

Duitse gezondheidsexperten aan het Friedrick-Loeffler-Institut waarschuwen voor de almaar populairdere alpacawandelingen. Zij stellen dat nauw contact met alpaca’s het risico op infectieziekten zoals buikloop en tuberculose (TBC) verhoogt. Vlaams alpaca-expert Thijs Flahou nuanceert: “Risico bij alpaca’s zijn niet groter dan bij andere landbouwhuisdieren.” Bovendien is ons land runderturbeculose-vrij sinds 2003.

31 oktober 2024 Joris Rigo
Lees meer over:
alpaca

Gezondheidsrisico’s

Wandelen met alpaca’s kan je in Vlaanderen op verschillende plaatsen doen en de activiteit wint jaar na jaar aan populariteit. Duitse gezondheidsexperten waarschuwen echter voor de risico’s die verbonden zijn aan een nauw contact met de dieren. Innig contact met alpaca’s zou allerhande infecties kunnen veroorzaken. Dat zegt professor Christian Menge van het Friedrick-Loeffler-Institut, een federale instelling die onderzoek doet naar gezondheid bij dieren. Hij is gespecialiseerd in onderzoek naar de biologie van bacteriële infecties bij vee en andere landbouwdieren. Menge stelt dat alpaca’s drager kunnen zijn van bacteriën en ziekten die onder meer buikloop en tuberculose bij mensen veroorzaken. Mijten en andere huidparasieten zouden ook bij de mens tot huidirritatie leiden.

De onderzoeker benadrukt evenwel dat vooral kinderen en ouderen erg vatbaar zijn voor dergelijke infecties. Door de populariteit van de alpacawandelingen worden de dieren volgens Menge vaker dan vroeger ondergebracht bij houders die weinig ervaring hebben met de soort. Bovendien verhoogt het risico op bacteriële infecties als ze samen met andere dieren zoals paarden worden gehouden. “Er is geen reden tot paniek, maar alpaca's moeten wel regelmatig onderzocht worden door een dierenarts en wie met de dieren gaat wandelen, kan maar beter al te nauw contact vermijden. De dieren kussen is een no-go, en de handen wassen na interactie is aangeraden”, klinkt het.

Thijs Flahou is al 20 jaar alpacadierenarts en fokt ook zelf met de dieren. Hij nuanceert de conclusies van de onderzoekers. “Alpaca’s zijn kameelachtigen en kunnen dezelfde ziekten krijgen als herkauwers. Het is dus best mogelijk dat alpaca’s drager zijn van ziekten, maar de mogelijke gezondheidsrisico’s voor mensen na een contact met alpaca’s, zijn niet groter dan de risico’s die gelden voor het contact met andere gedomesticeerde landbouwhuisdieren zoals schapen of runderen”, duidt de dierenarts. Het federaal voedselagentschap FAVV bevestigt dat er in ons land tot hier toe geen gevallen gekend zijn van ziekten bij mensen als gevolg van een nauw contact met een alpaca.

De risico’s zijn beperkt wanneer fokkers geen dieren importeren uit risicogebieden en wanneer ze een preventief ziekteprogramma volgen

Thijs Flahou - Alpacadierenarts

TBC bij alpaca’s

De tuberculosebacterie die bij alpaca’s voorkomt, is dezelfde als bij runderen, waar ook de mens gevoelig voor is. Tuberculose (TBC) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium bovis (M. bovis). Flahou stelt evenwel dat het risico op tuberculose na een alpacawandeling echter bijzonder klein is. “Duitsland en de Benelux genieten de ziektevrije status van tuberculose. In ons land werd er bovendien slechts één keer tuberculose vastgesteld bij een alpaca in 2015. Het dier was afkomstig van het Verenigd Koninkrijk, waar TBC wel een heikel probleem is”, aldus de alpaca-expert.

In het Verenigd Koninkrijk is er een additionele risicofactor: Door de endemische aanwezigheid van tuberculose in runderen, kunnen wilde dieren (zoals dassen en reeën) deze ziekte van de ene boerderij naar de andere verplaatsen. Het patroon van verspreiding is dat de infectieziekte van een rundveehouder door een das een alpacabedrijf word binnengebracht. Bijvoorbeeld doordat de dassen overgebleven voer uit voerbakken likt en hiermee speeksel achterlaat. Vervolgens worden (onbewust besmette) dieren verkocht in het land of Europa.

Flahou raadt alpacahouders in ons land daarom aan om hun dieren aan te kopen bij erkende fokkers of kwekers die zicht hebben op de afkomst van de dieren. “De risico’s zijn beperkt wanneer fokkers geen dieren importeren uit risicogebieden en wanneer ze een preventief ziekteprogramma volgen. Een goede monitoring en begeleiding door een dierenarts is daarbij ook noodzakelijk”, aldus  de alpaca-expert. “Ook kan het zinvol zijn om een autopsie te laten uitvoeren na het overlijden van een alpaca. Zo kan je de kudde steeds goed monitoren en eventuele sluimerende problemen snel detecteren.”

Rundertuberculose vastgesteld in Oost-Vlaanderen
Uitgelicht
Officieel is de ziekte bij ons verdwenen, maar het Voedselagentschap heeft een nieuw geval van rundertuberculose aangetroffen op een veebedrijf met 14 runderen in Oost-Vlaande...
28 oktober 2024 Lees meer

Bron: Belga/ Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek