nieuws

Duitse coalitie wil landbouwakkoord niet openbreken

nieuws
De twee grootste politieke partijen in Duitsland hebben vrijdag een akkoord bereikt over de vorming van een grote coalitie. Dat heeft toekomstig bondskanselier Angela Merkel aangekondigd. De nieuwe regering zweert trouw aan de Frans-Duitse samenwerking. Duitsland zal Frankrijk blijven steunen in de strijd voor het behoud van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en het akkoord over het landbouwbudget van oktober 2002, zo luidt het. Dat is slecht nieuws voor Tony Blair.
12 november 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
De twee grootste politieke partijen in Duitsland hebben vrijdag een akkoord bereikt over de vorming van een grote coalitie. Dat heeft toekomstig bondskanselier Angela Merkel aangekondigd. Indien de partijconventies het licht op groen zetten, wordt Merkel de eerste vrouwelijke kanselier van Duitsland.

"Het verheugt mij u aan te kondigen dat het contract voor de oprichting van de tweede grote coalitie uit de geschiedenis van Duitsland opgemaakt is", zo kondigde Merkel aan na afloop van een laatste onderhandelingsronde. De christen-democrate voegde eraan toe dat ze "ervan overtuigd is dat het coalitieprogramma reële kansen biedt om Duitsland uit de economische crisis te halen".

Als gevolg van een verrassend nipte zege bij de verkiezingen in september werd de christen-democratische en conservatieve CDU/CSU van Merkel gedwongen tot een coalitie met de sociaal-democratische SPD van de uittredende kanselier Gerhard Schröder. De onderhandelingen over de samenstelling en het programma van de nieuwe regering sleepten dan ook wekenlang aan.

Merkel erkende dat de gesprekken niet van een leien dakje liepen. "De twee partijen hebben geen geschenken uitgedeeld. De gesprekken waren intensief en gepassioneerd, maar ook zeer diepgaand", aldus de toekomstige kanselier. De verdere hervorming van de welvaartstaat en het scheppen van nieuwe jobs zijn volgens Merkel de belangrijkste prioriteiten van de nieuwe regering. De details van het akkoord worden zaterdag voorgesteld.

Inzake buitenlands beleid zweert de nieuwe regering trouw aan de Frans-Duitse samenwerking. Duitsland zal Frankrijk blijven steunen in de strijd voor het behoud van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en het akkoord over het landbouwbudget van oktober 2002. Groot-Brittannië wil dat akkoord openbreken om een vergelijk over de meerjarenbegroting te realiseren. Berlijn houdt voorts vast aan het standpunt dat de Duitse bijdrage aan het Europese budget maximaal 1 procent van het bruto binnenlands product mag bedragen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek