Duitse biologische varkenshouders pleiten voor goedkeuring immunocastratie
nieuwsHet gebruik van het middel Improvac voor de immunocastratie van beren is in de biologische landbouw volgens de EU regels niet toegestaan. In Duitsland eist een alliantie van biologische varkenshouders toch een goedkeuring van Europa. “Castratie is een belangrijk onderdeel van de biologische varkenshouderij en immunocastratie vormt juist de oplossing”, klinkt het.
In juni werd bekend dat de Europese Commissie immunocastratie als alternatieve methode voor castratie in de biologische landbouw uitsluit. Het vaccin Improvac, dat wordt gebruikt om berengeur te voorkomen, is bijgevolg niet toegelaten. “Omdat Improvac de hormonale balans verstoort, is deze vorm van castratie niet verenigbaar met de EU-ecologische richtlijn”, aldus de Commissie. De Duitse biologische varkenshouders leggen zich echter niet neer bij die beslissing. “Wij zien immunocastratie als een belangrijk alternatief”, aldus de Alliance Biovarkenshouders Duitsland (ABD). “Om in de toekomst perfect voedsel te kunnen produceren, is castratie een belangrijk middel.”
Zoals bij elke andere procedure, zijn er volgens de ABD nadelen aan immunocastratie waarvan de leden zich bewust zijn. “De meeste leden die voor deze castratiemethode kiezen, willen chirurgische castratie vermijden”, klinkt het. “Chirurgische castratie zonder verdoving zien wij al jaren als niet-dierwelzijnsvriendelijk, dus alternatieve methoden zijn des te belangrijker.”
De Duitse Boerenbond (DBV) en de Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft (BÖLW) hebben daarom een brief gestuurd aan staatssecretaris Kasch. In deze brief bekritiseren ze het besluit van de Europese Commissie om het gebruik van Improvac in de biologische landbouw te verbieden en vragen ze aan de staatssecretaris om haar inzet voor het handhaven van immunocastratie in de biologische landbouw. “Vanuit het oogpunt van biologische varkenshouders is dit een belangrijk alternatief dat in de toekomst moet blijven bestaan”, besluiten de briefschijvers.
We staan open voor alternatieven om intacte beren te kunnen houden
In ons land zijn de meningen verdeeld. Sommige biologische varkenshouders en ook enkele afnemers zijn vragende partij om immunocastratie toe te laten. BioForum Vlaanderen staat echter niet achter het idee van immunocastratie. “De middelen die daarvoor gebruikt worden, grijpen in in de hormonenhuishouding”, legt Laura Van Vooren, projectmedewerker landbouw bij BioForum, uit. “Het is dus zeker geen vaccin zoals voorstanders van immunocastratie claimen. Ook de Europese Commissie plaatst het middel niet in de categorie vaccin. En zelfs wanneer het aanzien zou worden als een vaccin, ook dan is het gebruik ervan binnen de biologische landbouw moeilijk te verantwoorden. Een vaccin wordt toegediend om een ziekte te voorkomen. Bij immunocastratie wordt geen ziekte voorkomen.”
Volgens BioForum blijft castratie wel een groot probleem in de biologische varkenshouderij. “Op dit moment is immunocastratie niet toegelaten in de biologische varkenshouderij omdat het ingrijpt in de hormonenhuishouding. Dit past niet in de grondbeginselen van de biologische veehouderij. We zijn dan ook zeker op zoek naar alternatieven”, aldus Laura Van Vooren. “Binnen het PPILOW-project onderzoeken we samen met andere Europese partners verschillende pistes om intacte beren te kunnen houden. Ook het Instituut voor Landbouw, Visserij, en Voedingsonderzoek (ILVO) is partner in dit project.”
In Vlaanderen worden nu slechts uitzonderlijk intacte beren gehouden in de biologische landbouw. De meeste biggen worden – met pijnbestrijding – chirurgisch gecastreerd.
Bron: Pigbusiness / Eigen verslaggeving