header.home link

Droogte bedreigt meer en meer mensen

13 januari 2021

Een internationaal onderzoek onder leiding van Michigan State University in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel heeft aangetoond dat het aantal mensen dat is blootgesteld aan extreme droogte, kan verdubbelen tegen het eind van de 21ste eeuw. “We voorspellen dat deze toename van waterschaarste de voedselzekerheid zal beïnvloeden, migratie zal doen toenemen en conflicten zal aanwakkeren”, zegt VUB-klimaatwetenschapper Wim Thierry.

Lees meer over:

De onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en de Amerikaanse Michigan State University slaagden erin om voor het eerst toekomstsimulaties te maken van de invloed van de klimaatverandering op de totale massa water op het land. “Tegen het einde van de 21e eeuw kan het wereldwijde landoppervlak dat te maken heeft met extreme droogte meer dan verdubbelen – van drie procent in de periode 1976-2005 tot zeven procent”, legt mede-auteur en VUB-klimaatwetenschapper Wim Thierry uit. “In dit matig pessimistisch scenario zullen bijna 500 miljoen mensen meer te kampen krijgen met extreme droogte.”

Studies over de toekomstige invloed van het klimaat op de totale opslag van landwater waren tot nu toe zeldzaam. “Projecties van droogte zijn namelijk heel moeilijk te bepalen, omwille van de vele manieren om droogte te definiëren: neerslagtekort, hoeveelheid bodemvocht, grondwaterstand, hoeveelheid rivierwater...”, legt professor Wim Thierry uit. “Om dit toch in kaart te kunnen brengen werd enkele jaren geleden de nieuwe GRACE-satelliet gelanceerd. Deze satelliet kan veranderingen in de totale massa water meten door veranderingen in het zwaartekrachtveld van de aarde in kaart te brengen.”

Als het waterbeheer niet verandert, zullen in het huidige scenario bijna 500 miljoen mensen meer te kampen krijgen met extreme droogte tegen het eind van de 21ste eeuw

Wim Thierry - VUB-klimaatwetenschapper

De resultaten tonen een grote vermindering van de natuurlijke landwateropslag in twee derde van de wereld onder een middelhoog uitstootscenario, vooral in het zuidelijk halfrond. “Deze afname wordt grotendeels gedreven door de klimaatverandering", aldus de professor. “Als het waterbeheer niet verandert, zullen in het huidige scenario bijna 500 miljoen mensen meer te kampen krijgen met extreme droogte tegen het eind van de 21ste eeuw. Met minder toegang tot voedsel, meer migratie en meer conflicten tot gevolg.”

“Onze bevindingen tonen aan dat we de klimaatverandering moeten beperken, om de negatieve gevolgen voor de wereldwijde watervoorziening te voorkomen”, vult professor Yadu Pokhrel, hydroloog en hoofdauteur van de studie, aan. “We moeten daarnaast inzetten op een beter waterbeheer en ons aanpassen aan slinkende watervoorraden om zo de potentieel catastrofale gevolgen van watertekorten te vermijden.”

Het onderzoek is gebaseerd op een set van 27 wereldwijde hydrologische modelsimulaties over 125 jaar, waarvan de VUB er een aantal genereerde, en werd uitgevoerd in het kader van een wereldwijd onderzoeksproject genaamd het Inter-Sectoral Impact Model Intercomparison Project.

De studie werd gepubliceerd in Nature Climate Change.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek