Drinkwatervoorraden zijn goed in Vlaanderen, wel al oppompverbod in verschillende regio's

“De voorraden grondwater van De Watergroep zijn goed”, verzekert directeur-generaal Hans Goossens. Toch roept de grootste drinkwatermaatschappij van Vlaanderen op om blijvend bewust om te gaan met water. Daarnaast hebben ook al enkele Vlaamse regio’s een oppompverbod gekregen door de aanhoudende droogte.

12 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 12 juni 2023 21:40
Lees meer over:

De drinkwatervoorraad van de Watergroep staat er beter voor dan vorig jaar. “Vorig jaar zijn we bijna in de problemen geraakt door een kurkdroge zomer”, klinkt het bij de drinkwatermaatschappij. “Het water van het Albertkanaal dat zorgt voor de helft van onze waterbevoorrading zakte toen drastisch. Dat we niet in de problemen raakten, hadden we mee te danken aan de burgerzin. Er is toen geluisterd naar onze vraag om bewust om te gaan met water.”

Dat blijkt ook uit de cijfers. Het waterverbruik is vorig jaar gedaald met vier procent, naar gemiddeld 77,5 liter per dag per persoon. "Dat is erg weinig. In Nederland zitten ze aan 130 liter leidingwater per dag per persoon. Maar daar maken ze amper gebruik van hemelwater”, legt Goossens uit. Vlaanderen is goed bezig, al kan het altijd beter. Zo denkt Goossens dat ons waterverbruik naar 50 liter per dag per persoon zou kunnen zonder in te boeten aan comfort en hygiëne.

Droge zomer

Mensen kunnen evenwel op beide oren slapen, klinkt het bij de watermaatschappij. Moest het niet meer regenen is er vandaag water genoeg tot september. Daarbij rekent De Watergroep bijgevolg opnieuw op onze burgerzin. "Het zou een grote fout zijn om te denken dat we niet moeten spaarzaam zijn met water omdat het voorjaar erg nat was. We moeten altijd spaarzaam omgaan met water", aldus de directeur-generaal van De Watergroep.

Winterstockage diep in de grond

Of we in de toekomst ook genoeg drinkwaterreserves zullen hebben, is minder zeker. Daarom onderzoekt De Watergroep of we nog dieper in de grond drinkwater kunnen stockeren. Honderdduizenden kubieke meter drinkwater die in de winter op overschot is, zou dan tientallen meter diep onder de grond worden opgeslagen om in de zomer weer op te pompen. Er zijn daarvoor proefprojecten in Aalst en Oudenaarde. Het zou dan de bedoeling zijn om de watervoorziening meer te spreiden zodat niet langer de helft van ons drinkwater uit het Albertkanaal moet komen.

Oppompverbod

Omdat het ondergrondse watersysteem trager reageert op de huidige droge weersomstandigheden, zijn de grondwaterpeilen momenteel nog normaal voor de tijd van het jaar. Maar het peil van de bevaarbare waterlopen in Vlaanderen is de afgelopen weken reeds stevig gedaald. Hierdoor zijn al enkele oppompverboden aangekondigd in Vlaanderen.

West-Vlaanderen

Er mag geen water meer opgepompt worden in drie West-Vlaamse regio’s. Concreet mag er geen water meer worden opgepompt uit de Rivierbeek, (regio tussen Pittem en Oostkamp), de Heulebeek (van Zonnebeke tot Kuurne) en de Kemmelbeek. Verder wordt in West-Vlaanderen ook het Blankaartgebied in de gaten gehouden. "We begrijpen dat dit niet leuk is voor de landbouw, maar als er geen water is, kan er niet worden opgepompt”, aldus gouverneur Carl Decaluwé. "We volgen nauwlettend de situatie op. Alles hangt af van regen in de komende periode en van de verzilting."

Antwerpen en Limburg

Sinds 1 januari 2022 geldt een permanent onttrekkingsverbod op alle ecologisch zeer kwetsbare kleine beken in de provincie Antwerpen. Door het droge weer en de zeer lage waterstand in de waterlopen kondigde gouverneur Cathy Berx een tijdelijke uitbreiding van dat onttrekkingsverbod voor onbevaarbare waterlopen en publieke grachten aan. “Om de ecologie in deze waterlopen te beschermen is een onttrekkingsverbod voor deze stroomgebieden essentieel. Dit verbod blijft van kracht zolang de droogte aanhoudt”, aldus de provincie Antwerpen. Alle Antwerpse onbevaarbare waterlopen en publieke grachten kunnen geraadpleegd worden op de site van de provincie.

Ook de Vlaamse Waterweg kondigde al hun preventieve waterbesparende maatregelen op het Albertkanaal en de Kempische kanalen aan. Zo zijn de watercaptaties voor landbouw en natuur op de twee kanalen met de helft verminderd. De luiken die vanuit de kanalen naar heel wat velden lopen, laten nog maar half zoveel water door.

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Beeld: De Watergroep

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek