Drie Zeebrugse vissers verdrinken voor Britse kust
nieuwsHendriek V. (19) uit Zeebrugge lag toen al - afhankelijk van de bron - twaalf tot vijftien uur te wachten op hulp. Hij werd zwaar onderkoeld naar het ziekenhuis in Eastbourne overgebracht. Voor Geert M. (41) uit Oostende en Patrick G. (36) uit Nieuwpoort kwam alle hulp te laat. Hun lichamen werden vrij snel geborgen.
Aanvankelijk was er nog hoop voor stuurman Tom V. (35). Volgens zijn neefje Hendriek zag hij namelijk 'nonkel Tom' op de brug staan toen het schip een grote klap maakte. Daarenboven hoorde hij, toen hij op de kiel geklommen was, nog meerdere keren geklop van onder hem. Ook reddingswerkers bevestigen dat. Zij sluiten ook niet uit dat de schipper zich nog een hele tijd in leven heeft gehouden in een luchtbel onder de gekapseisde boot.
Omdat het donker werd, gaf de kustwacht het zoeken op. Volgens Fiona Warren van het Maritime Coastguard Agency werd Tom eventjes gezien, maar verdween hij daarna weer onder water. Een collega-visser uit Zeebrugge zou woensdagavond laat nog gaan vissen in de buurt waar het schip van Vletinck kapseisde en proberen te zoeken naar de overleden stuurman.
De oorzaak van het kapseizen is nog onbekend. Scheepvaartaalmoezenier Dirk Demaeghdt vermoedt dat de netten zijn vastgeraakt. In 2003 overkwam het ook de Flamengo uit Zeebrugge. Hun volle netten scheurden en daarbij kwam een enorm gewicht vrij. Toen vielen er vier doden.
Het onderzoek is in handen van de Marine Accident Investigation Branch. Ze willen achterhalen waarom het reddingsvlot niet werd gebruikt. Blijft ook de vraag waarom de E-Pirb niet automatisch een alarmsignaal uitzond. "Een E-pirb is verplicht in elk vaartuig", zegt preventieadviseur Marc Aspeslagh. "Wanneer er water in het systeem komt, slaat het via een satelliet alarm. Zo weten de hulpdiensten tot op tien meter nauwkeurig waar het schip in moeilijkheden ligt".
Bron: Belga/De Standaard