header.home link

DOVO ruimde 166 ton oorlogsmunitie op in West-Vlaanderen in 2022

23 januari 2023

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft een druk jaar achter de rug in West-Vlaanderen. “In 2022 werd bijna 166 ton oorlogsmunitie vernietigd, dat is het hoogste jaarcijfer sinds de ingebruikname van de nieuwe DOVO-ontmantelingsinstallatie in 2017”, zegt provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) die de cijfers opvroeg bij gouverneur Carl Decaluwé (cd&v).

obus-WOI-Dovo-plattelandstv

Nog steeds vertrekken er bijna dagelijks ploegen vanuit het DOVO-kwartier in Langemark-Poelkapelle om oorlogsmunitie uit beide wereldoorlogen op te ruimen en te vernietigen. De vondsten die in de Westhoek worden gedaan zijn vaak toxische munitie die dateren uit Wereldoorlog I. Bij een vondst van munitie moet eerst de politie gecontacteerd worden, daarna zal DOVO een ploeg ter plaatse sturen om de nodige gevaren in te schatten en acties te bepalen. In 2022 voerde DOVO 2.284 interventies voor oorlogsmunitie uit in West-Vlaanderen, blijkt uit cijfers die Himpe ontving van gouverneur Decaluwé. 

Als de munitie vervoerd kan worden, wordt deze voor verdere identificatie naar het kwartier gebracht. Daar zal men kiezen voor een vernietiging in één van de twee ontmantelingsinstallaties of een gecontroleerde ontploffing op het vernietigingsterrein. “In 2019 werd 90 ton munitie vernietigd in de ontmantelingsinstallatie, dat daalde de daaropvolgende jaren naar 87 ton in 2020 en 66 ton in 2021”, verduidelijkt provincieraadslid Kurt Himpe. De 166 ton in 2022 is dus het hoogste jaarcijfer sinds de ingebruikname van de installatie.

In onderstaand filmpje geeft DOVO enkele veiligheidstips bij het vinden van oorlogsmunitie.

Bron: Eigen berichtgeving / Belgian Defence

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek