header.home link

Dossier mestfraude: erkenning Fertikal ingetrokken

14 februari 2021

Fertikal, één van de grootste mestverwerkers van West-Europa, is zijn erkenning kwijt. Die beslissing werd genomen door de Mestbank na de gerechtelijke en bestuurlijke acties vorige week donderdag in het kader van een onderzoek naar mestfraude. “Door de ernst van de feiten en de risico’s voor de volksgezondheid, de gezondheid van de dieren en het milieu was het nodig om de erkenning meteen in te trekken”, aldus de overheid.

Lees meer over:

Vorige week vonden in Vlaanderen en Nederland op 32 plaatsen huiszoekingen plaats naar aanleiding van twee gerechtelijke onderzoeken naar grootschalige mestfraude. Na afloop liet Vlaams minister van Justitie en Omgeving Zuhal Demir in een persbericht weten dat de erkenning van een bedrijf werd ingetrokken. Intussen is duidelijk dat het om mestverwerker Fertikal uit Kallo gaat. Dat is één van de twee bedrijven waarrond het onderzoek zich focust.

Op Twitter bevestigt minister Demir dat het om Fertikal gaat. “Tijdens het plaatsbezoek donderdag zijn verschillende inbreuken vastgesteld. Zo is er niet-gehygiëniseerde mest in de reine zone teruggevonden  en het composteringsproces bleek niet naar behoren te werken. Ook is vastgesteld dat de voorwaarden die waren opgelegd bij de toekenning van de tijdelijke erkenning niet werden gevolgd”, zo luidt het.

De intrekking is intussen al door de Mestbank van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) bezorgd aan de bedrijfsleiding van Fertikal, weet De Tijd. Door de ernst van de feiten en de risico ’s voor de volksgezondheid, de gezondheid van dieren en het milieu vond de overheid het noodzakelijk de erkenning meteen in te trekken.

Het intrekken van de erkenning betekent dat Fertikal geen van zijn eindproducten (verwerkte mest) meer kan exporteren naar andere landen. Om er voor te zorgen dat de uitvoer ook effectief niet meer gebeurt, zal de Mestbank ook een transportverbod opleggen. Daardoor kan de afvoer volledig geblokkeerd worden in alle systemen van de Mestbank. Zo ligt de hele site nagenoeg stil.

Bron: Het Laatste Nieuws / De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek