header.home link

Dierenwelzijn steeds meer een thema bij verkiezingen

17 februari 2023

Het voorbije decennium kreeg het welzijn van dieren in België en ook Nederland een prominentere plaats in nationale verkiezingsprogramma’s. Dat blijkt uit een studie van onderzoekster Annick Hus die recent gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift 'Journal of Agricultural and Environmental Ethics'. Voor het onderzoek werden 2.600 verklaringen van politieke partijen geanalyseerd.

Lees meer over:

De Brusselse onderzoekster Annick Hus heeft naar eigen zeggen de eerste academische analyse van het dierenbeschermingsbeleid in politieke verkiezingsprogramma's in België en Nederland uitgevoerd. Voor Nederland nam zijn de verkiezingen in 2012, 2017 en 2021 onder de loep, terwijl ze voor ons land de nationale verkiezingen van 2010, 2014 and 2019 analyseerde. Het onderzoek bestond uit een analyse van de partijprogramma’s van de partijen die in de verkiezingen meededen.

Terwijl Belgische partijen tijdens de nationale verkiezingen van 2010 samen goed waren voor 115 verklaringen over het welzijn van dieren, waren dat er in 2014 454 en in 2019 al 554. In Nederland was er tijdens de nationale verkiezingen van 2012 met 462 verklaringen al behoorlijk wat aandacht voor het onderwerp. Tijdens de meest recente nationale verkiezingen steeg dat aantal naar 573.

Alhoewel dierenwelzijn volgens het onderzoek het voorbije jaren een belangrijker politiek thema werd, zijn er ook opvallende verschillen tussen landen, regio's en politieke strekking. “In België heeft de decentralisatie van Dierenwelzijn, en de daaraan gekoppelde introductie van Dierenwelzijnsministers, geleid tot regionale verschillen”, klinkt het. In Nederland heeft de deelname van Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer de politisering van dierenbescherming mogelijk beïnvloed en andere partijen ertoe aangezet erover te debatteren en te concurreren.

grafiek BE-NL

Verschil tussen linkse en rechtse partijen

Verder haalt het onderzoek enkele opvallende verschillen tussen politieke strekkingen aan. Zo blijken rechtse partijen in Nederland voorstander van economische groei en een verdere uitbreiding van de landbouwsector. Linkse partijen ijveren voor een betere bescherming van wilde dieren en biodiversiteit en een minder intensieve landbouwsector.

Een gelijkaardige trend is zichtbaar in België, waar linkse partijen ambitieuzere verklaringen laten optekenen voor meer biodiversiteit en minder intensieve veeteelt. Het welzijn van landbouwdieren, wilde dieren en biodiversiteit waren het afgelopen decennium zowel in België als Nederland dan ook de meest prominente thema's.

Het hele onderzoek kunt u lezen via deze link.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek