“Dierenwelzijn is geen alleenrecht van GAIA”

Vlaams parlementslid Bart Dochy (CD&V) roept de belangengroepen uit de landbouwsector op om hun input te leveren voor de opmaak van een nieuwe Vlaamse Codex voor Dierenwelzijn aan minister Ben Weyts (N-VA).

27 oktober 2020  – Laatste update 27 oktober 2020 16:57
Lees meer over:

De uitwerking van een Vlaamse Codex voor Dierenwelzijn staat als eerste doelstelling ingeschreven in de beleidsnota van bevoegd minister Weyts voor de periode 2019 tot 2024. De huidige wetgeving dateert immers al van 1986 en verloor door de jaren heen samenhang door vele wijzigingen en aanpassingen. Met de nieuwe Codex wil Vlaanderen de Europese Unie inspireren met een doortastend dierenvriendelijk beleid.

“We zijn ondertussen bijna 2 jaar ver en we kijken uit naar de evolutie van dit eerste speerpunt in deze beleidsnota”, zegt Bart Dochy (CD&V), die daarover een vraag stelde in de Commissie Dierenwelzijn van het Vlaams parlement. Dochy ijvert bij de minister voor de betrokkenheid van alle stakeholders zoals de dierentransporteurs, de landbouworganisaties, de dierenwelzijnsorganisaties en uiteraard de Vlaamse raad voor Dierenwelzijn. “Het kan niet de bedoeling zijn dat enkel GAIA betrokken is”, stelt hij.

Weyts zelf gaf aan zich te baseren op de input van de dienst dierenwelzijn en hun contacten. Hij kijkt ook voornamelijk naar diverse wetgevingen van landen die hoog aangeschreven zijn zoals Zweden en Denemarken. Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft ondertussen al voorstellen bezorgd en ook de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn zal worden betrokken. De minister zal ook in overleg gaan met het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en Boerenbond. “Het staat de belangengroepen vrij om hun wensen over te maken”, aldus Weyts. In het voorjaar van 2021 wil hij starten met de uitwerking van de Codex.

Het lijkt ons logisch dat alle stakeholders betrokken worden bij de opmaak van de Codex

Bart Dochy - Vlaams parlementslid CD&V

“Het is een goede zaak dat er aan een nieuwe Vlaamse Codex voor Dierenwelzijn zal worden opgemaakt”, zegt Dochy. “Maar het lijkt ons logisch dat alle stakeholders hierin betrokken worden en dat de minister of Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn deze partners betrekt. Het is dan ook jammer dat de belangengroepen zelf hun wensen over moeten maken. We roepen alle stakeholders zoals dierentransporteurs, landbouworganisaties en dierenwelzijnsorganisatie op om dit dan ook zo snel mogelijk te doen.”

FEBEV: Extra controles in slachthuizen zijn ‘window dressing’
Uitgelicht
Een lacune in de wetgeving zorgt ervoor dat de slachthuissector zeer kwetsbaar blijft voor inbreuken op vlak van dierenwelzijn. Dat zegt de Federatie van het Belgisch Vlees (F...
13 oktober 2020 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek