Dierenverwaarlozing steeds minder vaak bestraft

De afgelopen vijf jaar werden 23 mensen veroordeeld voor de verwaarlozing van dieren. In 2009 werd er nog maar één veroordeling uitgesproken. Dat zegt minister van Dierenwelzijn Laurette Onkelinx. Volgens senator Hugo Vandenberghe toont dit aan dat dierenverwaarlozing geen prioriteit is.
24 februari 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

De afgelopen 5 jaar werden 23 mensen veroordeeld voor de verwaarlozing van dieren. In 2009 werd er nog maar 1 veroordeling uitgesproken. Dat antwoordde minister van Dierenwelzijn Onkelinx (PS) op de vraag van senator Vandenberghe (CD&V). Volgens de senator toont dit aan dat dierenverwaarlozing geen prioriteit is. “We moeten ons de vraag stellen of we wetten moeten goedkeuren die in de praktijk niet worden toegepast”, stelt hij.

In het jaar 2006 was er een piek met 11 veroordelingen. Nadien werd een systeem van administratieve boetes ingevoerd en dat had meteen weerslag op het aantal veroordelingen. Sinds 2007 werden 520 boetes uitgeschreven waarvan er 292 effectief betaald zijn. Het afgelopen jaar werden 168 boetes uitgesproken en daarvan zijn er 77 betaald.

Het verbod om nog dieren te houden, werd de afgelopen drie jaar slechts drie keer uitgesproken. Elk jaar kreeg er één persoon een verbod opgelegd. Volgens Onkelinx gaat het in die gevallen telkens om “ernstige dierenverwaarlozing en mishandeling”, zoals magerte, sterfte, geen verzorging en geen eten of drinken. Hugo Vandenberghe vindt die cijfers een ontgoocheling. “Ze zijn enorm laag. De vervolging van dierenverwaarlozing is duidelijk geen prioriteit meer”.

Bron: Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek