Dierenasielen krijgen 700.000 euro extra voor gestegen energiekosten
24 oktober 2022Nog nooit zaten de Vlaamse dierenasielen zo vol. In 2021 hebben ze een recordaantal van 48.000 dieren opgevangen. Omdat de asielen ook getroffen worden door de sterk gestegen energieprijzen, heeft Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) eenmalig de structurele financiering van de dierenasielen verdubbeld tot 1,4 miljoen euro.
Vorig jaar werd een recordaantal dieren naar de 185 erkende dierenasielen die Vlaanderen telt, gebracht. Het gaat vooral om katten (25.926) en honden (7.642). Maar ook om vogels (5.623), knaagdieren (1.702) en tal van andere soorten. “Veelal komen dieren in een asiel terecht omdat ze verwaarloosd werden, verdwaald geraakten of omdat eigenaars hen niet de nodige zorgen konden toedienen”, aldus Weyts.
Er is sprake van een stijgende trend in de opvangcijfers van dierenasielen. In 2019 werden er zo'n 42.000 dieren opgevangen, de laatste cijfers spreken van 6.000 dieren meer in opvangcentra. De minister ziet daarvoor twee redenen. "Corona zal een grote rol hebben gespeeld", aldus Weyts. "Mensen hebben misschien niet goed nagedacht, of waren op zoek naar vriendschap of contact tijdens de lockdowns. Daarna hebben ze misschien spijt gekregen en zijn ze het dier gaan afzetten bij een asiel. Daarnaast zijn er nooit zoveel dierenasielen geweest als vandaag, dus de vraag zal het aanbod wel volgen, net zoals omgekeerd."
0
48000 opgevangen dieren in dierenasielen in 20210
42000 opgevangen dieren in dierenasielen in 2020Omdat ook de dierenasielen het moeilijk hebben om de energiefacturen te betalen, maakt minister Weyts eenmalig een extra bedrag van ongeveer 700.000 euro vrij. Die steun komt bovenop het jaarlijkse bedrag van ook ongeveer 700.000 euro en de vergoedingen die asielen krijgen als ze dieren opvangen die in beslag werden genomen door de Vlaamse Inspectiedienst Dierenwelzijn of door de politie. “Onze asielen leveren fantastisch werk”, zegt de minister. “Zij zijn er voor dieren in moeilijke momenten, dus ze verdienen extra steun als ze zelf door moeilijk momenten gaan”.
Onze asielen leveren fantastisch werk. Zij zijn er voor dieren in moeilijke momenten, dus ze verdienen extra steun als ze zelf door moeilijk momenten gaan
Weyts deed deze aankondiging bij een bezoek aan Forrest & Friends in Kaggevinne, een dierenasiel voor landbouwdieren. "Dit is een heel andere branche", aldus de minister. "Je gaat niet zomaar een koe bij een particulier plaatsen. En alleen al de ruimte die je nodig hebt om zo'n landbouwdieren op te vangen, in dit asiel zo'n 14 hectare, is een serieuze kost.” Als we kijken naar typische landbouwdieren die in 2021 werden opgevangen in dierenasielen, dan zien we volgende cijfers: runderen (4), varkens (94), paarden of pony’s (172), pluimvee (1.953) of schapen (223).
De asielen kregen dit jaar in totaal al 1,7 miljoen euro financiële ondersteuning, aldus Weyts. De Vlaamse overheid vraagt aan de asielen in ruil om onder meer alle te adopteren dieren te verzamelen op de website www.adopteereendier.be, waar momenteel bijna 2.400 dieren een nieuwe thuis zoeken. Via de website krijgen alle Vlamingen die een dier in huis willen halen een gedetailleerd overzicht van de dieren die in een dierenasiel verblijven en kunnen ze eerst daar een kijkje nemen in plaats van naar een kweker te gaan.
Weyts besluit met de klassieke waarschuwing voor mensen die een dier in huis willen nemen: "Bezint eer ge begint. Hangbuikzwijnen zijn bijvoorbeeld heel schattig als ze klein zijn, maar dat worden immense beesten. Zo'n volwassen zwijn kan al eens agressief, bronstig of destructief worden, en het gazon vernielen. Ga dus goed na welke verplichtingen verbonden zijn aan het dier dat je in huis wilt halen."
Er staat geen rem op wat mensen doen voor hun gezelschapsdieren, maar als die gezelschapswaarde wegvalt, dan staat er in de andere richting ook geen rem op
Ambigue houding tegenover dierenwelzijn
Ook Stef Aerts, docent in de opleiding agro- en biotechnologie bij Odisee en gastprofessor veterinaire ethiek aan de faculteit Diergeneeskunde van de UGent, ziet een verklaring voor die opvangpiek in de coronapandemie. “Mensen zaten tijdens de coronaperiode plots 24 uur per dag thuis en ze hadden nood aan gezelschap. Nu mensen terug naar het werk gaan en hun sociale activiteiten opnemen, is die gezelschapswaarde grotendeels weg”, meent hij. Volgens Aerts staat er geen rem op wat mensen doen voor hun gezelschapsdieren. “Maar als die gezelschapswaarde wegvalt, dan staat er in de andere richting ook geen rem op. Bij nutsdieren is er nog een economische waarde van het dier, maar die is er bij gezelschapsdieren niet meer.”
Uitgelicht
8 op 10 Vlamingen wil dat dierenrechten wettelijk geregeld worden
nieuwsNiet alleen is de gezelschapswaarde van een huisdier wegvallen nadat het normale leven terug hernam. Ook kwamen dieren plots alleen thuis te zitten. “Dat zijn dieren die gesocialiseerd zijn in een periode dat er constant iemand thuis is, wanneer dat niet meer het geval was, zien we dat heel wat van die dieren gedragsproblemen ontwikkelden. Zo is vastgesteld dat verlatingsangst één van de meest voorkomende gedragsproblemen van dit moment is”, aldus Aerts. Vaak zijn zo’n gedragsproblemen ook een reden om het dier van de hand te doen.
Hij vindt dat mensen beter moeten nadenken. “Mensen schaffen zich een dier aan op basis van de situatie waarin ze zich op dat moment bevinden, maar wat als die situatie verandert? Zijn ze dan nog steeds bereid om voor dat dier te zorgen? Want in de feiten zien we dat ze het dan dumpen in een asiel. Dat is hoogst problematisch gedrag”, meent de Odisee-docent.
Aerts kan alleen maar vaststellen dat we een zeer ambigue houding hebben ten aanzien van dierenwelzijn. “Maatschappelijk vinden we dat zeer belangrijk. Kijk maar naar landbouw. Iedereen wil meer dat er meer aandacht is voor dierenwelzijn in de veehouderij, maar als we in de winkel staan dan kiezen we voor het goedkoopste stukje vlees en rechtvaardigen we dat met heel individuele redenen. Hetzelfde gebeurt wanneer we een huisdier aanschaffen: wanneer de gezelschapswaarde wegvalt, vindt men een heel persoonlijke reden waarom het dier beter af is in het asiel. De onderliggende mechanismen bij beiden zijn gelijk.”
Bron: Eigen berichtgeving / Belga