Dierenartsen laten zich voorlichten over vogelgriep
nieuws"Zowel maatregelen ter preventie als theoretische kennis over het nieuwste virus werden uit de doeken gedaan'', aldus Filip Verlinden. De studieavond handelde over griep en vogelgriep in het bijzonder. Voorlopig is de vogelgriep nog geen probleem van de volksgezondheid. Dierenartsen bevinden zich in de eerste linie. Een zeer vroege detectie vormt de beste waarborg om de verspreiding van de ziekte te beperken.
Tevens bevinden de dierenartsen zich op de eerste rij om vragen van hun klanten te beantwoorden. Zo kunnen ze onnodige verwarring voorkomen. "Uit de lezing is gebleken dat het risico op overdracht op de mens niet zo groot is", aldus Filip Verlinden. "Natuurlijk moet er altijd rekening worden gehouden met een kleine kans dat het kan gebeuren. Maar ik denk dat iedereen redelijk gerust mag zijn. We kregen al wel vele vragen van particulieren".
Leuvens stadsdierenarts Francis Van Roosbroeck (64) vertelt wat hem opvalt: "Mij treft vooral dat de grote angst die onder de bevolking leeft, er niet hoeft te zijn. We zijn nog niet aan een echte pandemie toe. Er moet nog heel wat veranderen aan de virusoverdracht alvorens er miljoenen mensen zouden sterven. De mensen die in Azië overleden aan de vogelgriep, hadden meestal besmette dieren gegeten, rauw of nauwelijks gekookt".
Gastsprekers tijdens de studieavond waren prof. Marc Van Ranst (UZ Leuven), prof. Kristien Van Reeth (Gentse faculteit diergeneeskunde), doctor Marc Verlinden (Dierengezondheidszorg) en doctor Jef Hooyberghs(Voedselagentschap).
Bron: Het Nieuwsblad