nieuws

Demo niet-kerende grondbewerking wekt ruime interesse

nieuws
Onder ruime belangstelling vond donderdag een demonstratie van niet-kerende grondbewerking plaats op een demoperceel in Walshoutem bij Landen. Landbouwer Camille Robyns investeerde zwaar in de techniek, maar uit proeven blijkt dat de erosie fors teruggedrongen wordt. De demonstratie kaderde in een Interregproject waarbij de provincies Vlaams-Brabant en Limburg de handen in elkaar slaan. Ook de KULeuven werkt mee.
8 september 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
Onder ruime belangstelling vond donderdag een demonstratie van niet-kerende grondbewerking plaats op een demoperceel in Walshoutem bij Landen. De provincies Vlaams-Brabant en Limburg slaan bij dit Interregproject de handen in elkaar op zoek naar de optimale aanpak van het erosieprobleem. Ook de KULeuven werkt mee.

Camille Robijns, stelde zijn perceel en zijn ervaring met de techniek ter beschikking. Volgens hem heeft de ingreep veel voordelen, maar vraagt die wel de nodige investeringen van de landbouwers. "Het doel van het project is het onderzoeken, het praktische uittesten en het demonstreren van erosiebeperkende maatregelen", vertelt Jona Lambrechts van het Interregproject.

"De niet-kerende bewerking die we hier tonen draait de grond niet om, maar bewerkt de aarde zonder de bodem te keren. Hierdoor blijft het organisch materiaal in de bovenste tien centimeter behouden, waardoor de structuur van de bodem verbetert en het bodemoppervlak deels bedekt is met gewasresten. Daardoor neemt het wateropnemend vermogen van de bodem sterk toe en wordt erosie tot een minimum beperkt", aldus Lambrecht.

De nadelen van de techniek zijn dat niet alle teelten zich lenen voor deze bewerking en dat het nieuwe systeem toch altijd wat aanpassing vereist. Ondanks die nadelen besloot landbouwer Camille Robyns vorig jaar met 55 hectare graan en bieten in het project te stappen. "Het ging toch om een zware investering van minstens 25.000 euro. De opbrengst blijft status quo, maar het grote voordeel is dat proeven aantonen dat de erosie hierdoor sterk wordt teruggedrongen".

Lees ook: geVILT: "Boeren steeds meer bewust van erosieprobleem"

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek