"Debat voor of tegen GGO's is passé"
nieuwsToch moet de introductie van GGO's gepaard gaan met een reeks garanties. Zo moet de landbouwer exact weten wat het veevoeder bevat. Ook moet de etikettering van het zaad dat de landbouwer wil gebruiken betrouwbaar zijn. Hij moet voorts de mogelijkheid hebben zelf te kiezen of hij GGO's wel of niet wil telen. Er moet voldoende bescherming zijn van zijn teelten tegen kruiscontaminatie. Daarbij hoort een een schadevergoeding ten belope van het verlies dat hij eventueel lijdt, zo luidt het bij de boerenorganisatie.
Semaille waarschuwde ook voor een monopolie van sommige private bedrijven op de markt. Ze toonde zich ook voorstander van een strikte reglementering voor het telen van GGO's in Wallonië. Francesca Tencella van het Amerikaanse landbouwconcern Monsanto pleitte net tegen een te strikte reglementering. "Waarom niet kiezen voor pragmatische oplossingen? Er bestaan eenvoudige systemen die iedereen vooruit helpen zonder naar dure oplossingen te moeten grijpen", stelde ze.
De rest van het debat ging voornamelijk over de vraag of het gewenst is GGO's in de landbouw te gebruiken. Voor- en tegenstanders voerden daarbij de gekende argumenten aan. Met de sessie van dinsdag eindigde de commissie Leefmilieu van het Waals parlement een reeks hoorzittingen over het thema. Nu breekt het eigenlijke parlementaire werk aan. Doel van commissievoorzitter Robert Meureau (PS) is te komen tot een resolutie die het werk van de regering moet omkaderen.
Bron: Belga