De Lovie levert al 15 jaar eerste hopscheuten
nieuws"Na een jaartje experimenteren merkten we dat het telen van hopscheuten heel arbeidsintensief is, maar vooral heel geschikt voor onze bewoners. Bij het kweekproces komt heel wat kijken, het is dus gevarieerd werk. Ook de opbrengst van de eerste scheuten, is natuurlijk niet min. Onze bewoners zijn daar steevast apetrots op", aldus Brigitte Dewulf van De Lovie. De opbrengst was de voorbije jaren inderdaad spectaculair. Duizend euro per kilo werd meerdere malen neergeteld voor de primeurs, waardoor hopscheuten één van de duurste groenten ter wereld werden. Maar om het geld is het De Lovie niet om te doen, zegt Dewulf.
"Het is een leuk extraatje om materiaal mee te kopen voor de hoeve, maar winstgevend is het echt niet. De productie is sinds we ermee zijn begonnen nauwelijks gegroeid. De mogelijkheden van onze mensen staan voorop, niet de winst. In die zin werken wij een beetje zoals de paters van Westvleteren. Doordat we in verwarmde serres kweken, zijn wij de enige teler in de streek die altijd de primeur kan garanderen. We hebben ook het hoogste kwaliteitslabel en heel wat restaurants uit de streek werken met onze producten. Nochtans was er in het begin wat argwaan. Veel mensen vroegen zich af of gehandicapten wel kwaliteit konden leveren. Al jaren bewijzen we het tegendeel. Ik zou niet zeggen dat wij de hopscheut gered hebben, maar we hebben toch bijgedragen aan de heropleving ervan", aldus Brigitte Dewulf.
Vorige week zijn ze begonnen met het planten van de hopwortels. Tegen 19 december moeten er mooie witte scheuten op groeien. "De veiling gaat traditioneel gepaard met een hopscheutenmaaltijd. Omdat het de vijftiende keer is, worden al onze bewoners daarop getrakteerd".
Bron: Het Laatste Nieuws