De Gucht wil meer landbouwambities in EU-budget
nieuwsDat België niet gelukkig is met het te lage uitgavenplafond van de meerjarenbegroting, was bekend. De Gucht bestempelde de geplande 1,03 procent als problematisch. De Europese ambities kunnen er niet mee waargemaakt worden. De minister merkte echter wel op dat de daling de netto-betalers ten goede komt. "Zo moeten ze minder aan de Unie afdragen," aldus De Gucht.
"Ik hoop dat het Europees Parlement dit voorstel niet zal aannemen." Het concrete voorstel van de Britten om de eigen korting te verminderen, noemde De Gucht onaanvaardbaar en totaal onlogisch. De Gucht verdedigde hier het Luxemburgs voorstel waar er dubbel zoveel in de Britse korting wordt gesnoeid.
België zit ook met de gunstmaatregelen voor Nederland in zijn maag. "We geven graag toe dat Nederland teveel betaalt, maar de remedie mag geen discriminaties tegenover de andere lidstaten veroorzaken," aldus De Gucht. België ergert zich aan de Britse toezegging dat Nederland geen 25 procent maar 33 procent van de douanerechten als administratieve kost zal mogen inhouden. "Dit is een oneigenlijk gebruik van de douanerechten", aldus de minister. Voor Nederland zou deze verhoging met 8 procentpunt een extraatje van zowat 120 miljoen euro betekenen.
De Gucht had ook kritiek op het feit dat het landbouwbudget nu ook met Bulgarije en Roemenië gedeeld moet worden. In het Luxemburgse voorstel werd hier 2 miljard euro voor gereserveerd. Dat België hier een punt van maakt, heeft met de druk van de gewesten, vooral het Vlaamse, te maken. Toch ontkende De Gucht dat de federale en de gewestregeringen anders tegen de meerjarenbegroting aankijken.
"Als je met een boekhoudersmentaliteit naar dit budget kijkt, aldus De Gucht, zouden we misschien ja kunnen zeggen, want we komen vrij goed weg uit de besparingsronde". De minister verzekerde echter dat niemand in de federale en de gewestregeringen aan die verleiding toegaf. De Gucht constateerde daarentegen op alle relevante beleidsniveau's een eensgezinde, ambitieuze Europese benadering.
Bron: Belga