De beste voederpraktijken voor melkvee in video

Hoe kan je de voederefficiëntie en rendabiliteit van melkveebedrijven verbeteren? Vier jaar lang zocht het Europese project PROTECOW een antwoord op deze vraag. Onder begeleiding van melkveespecialisten wisselden 6 Vlaamse, 6 Waalse en 6 Noord-Franse melkveehouders hun kennis en ervaringen uit. Het resultaat delen ze in praktijkgerichte videolessen.

20 november 2020  – Laatste update 20 november 2020 11:08
Lees meer over:

“Het unieke aan het PROTECOW-project is de intensieve uitwisseling met melkveehouders in Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk. De drempel om samen te werken werd verlaagd, taal- en landsgrenzen weggewerkt”, vertelt Eddy Decaesteker van Inagro. Eind december loopt het project af. Een slotevenement organiseren is zeer moeilijk in deze bijzondere tijden. Daarom kozen de projectpartners om de verworven kennis via diverse video’s te verspreiden.

De groep van 18 melkveehouders komt op regelmatige basis samen om hun technische en economische prestaties te vergelijken. Dankzij de uitwisselingen werden de boeren bewust van hun sterktes en groeide het besef dat ze hier nog meer op kunnen inzetten. Zo zijn de Vlaamse melkveehouders sterk in kwalitatieve ruwvoederproductie, Franse melkveehouders kunnen dan weer goed produceren met weinig krachtvoeders.

De projectresultaten toonden aan dat je met lagere rantsoenkosten een hogere melkproductie kan behalen. “Via videolessen willen we onze theoretische kennis omzetten naar praktijkgericht advies. We vertrokken vanuit vragen die vandaag leven bij melkveehouders in onze regio”, zegt Leen Vandaele van Instituut voor Landbouw- Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).

De videolessen zijn opgebouwd in 4 thema’s:

  1. Wat is het belang van kwalitatieve ruwvoeders, meer bepaald van een goede graskuil?

  2. Hoe kan ik mijn voederautonomie verbeteren?

  3. Hoe kan ik de voederefficiëntie van mijn koeien optimaliseren?

  4. Hoe kan ik de rendabiliteit van mijn melkveebedrijf analyseren?


Als alternatief voor een bedrijfsbezoek, organiseren de projectpartners een webinar op 15 december, met een virtuele rondleiding op het Waalse melkveebedrijf Le Bailli van Bruno Massart en een overzicht van alle beschikbare instrumenten voor melkveehouders, zoals fiches met alternatieven voor sojaschroot, met oplossingen voor meer zelfvoorziening in eiwit en massa of met goede praktijken om ammoniakemissies te verlagen. Inschrijven kan via deze link.

Bekijk ook de reportage die op PlattelandsTv werd uitgezonden.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek