CropDesign en BASF sluiten miljoenencontract
nieuwsBASF Plant Science zal CropDesign's portfolio van plantengenen gebruiken om meeropbrengst te realiseren in landbouwgewassen zoals mais, soja en tarwe. Volgens het akkoord verwerft BASF Plant Science exclusieve licentierechten om genetische eigenschappen - ontdekt en getest door CropDesign - commercieel toe te passen in een aantal belangrijke landbouwgewassen. Beide bedrijven starten ook een meerjarensamenwerking om bijkomende genetische eigenschappen te ontwikkelen. Het is de bedoeling om de opbrengst van landbouwgewassen te verhogen en hun weerstand te verbeteren tegen stress-condities zoals droogte.
CropDesign zal betalingen ten belope van meerdere miljoenen euro ontvangen. Substantiële, bijkomende betalingen zijn gekoppeld aan het uitvoeren van het onderzoeksprogramma en het behalen van bepaalde resultaten. Daarbij komen ook nog de inkomsten op de verkoop van producten.
Volgens Hans Kast, CEO van BASF Plant Science, verwerft BASF met de samenwerking een belangrijk competitief voordeel in het streven naar marktleiderschap in de verbetering van landbouwgewassen. Johan Cardoen, CEO van CropDesign, wijst erop "dat de overeenkomst een duidelijke erkenning is van de concurrentiële positie van het onderzoek en van de kwaliteit van de genetische eigenschappen die we in de voorbije jaren getest en ontwikkeld hebben. Bovendien behoudt CropDesign de mogelijkheid tot eigen productontwikkeling in gewassen zoals rijst. De overeenkomst betekent een belangrijke bijdrage tot de realisatie van CropDesign's strategie voor verdere groei en ontwikkeling".
De Belgische investeringsmaatschappij GIMV, het Nederlandse Gilde, het Britse Omega Fund GP en Burrill & Company hebben belangen in CropDesign. CropDesign is een spin-off van het VIB (Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie). Het bedrijf specialiseert zich in celcycluscontrole van planten en wil deze knowhow gebruiken om nieuwe toepassingen in de agrobiotechnologie te ontwikkelen. CropDesign werd opgericht in 1998 en heeft 75 medewerkers in de onderzoekslabo's in Gent.
Bron: Belga