header.home link

Agro-Incubator VIB moet broedplaats voor nieuwe teelten en teelttechnieken worden

19 oktober 2021

Vlaams minister van Innovatie en Landbouw Hilde Crevits heeft de Agro-Incubator van onderzoeksinstituut VIB in Nevele geopend. In het onderzoekscentrum onder glas wordt gewasonderzoek gedaan. Startups kunnen er begeleiding krijgen en bestaande ondernemingen kunnen er veredelingsonderzoek naar een hoger niveau tillen. Het moet een broedplaats zijn voor nieuwe teelten en teeltechnieken die de duurzame landbouw van de toekomst mogelijk maken, vandaar de naam.

Lees meer over:
VIB Agro-Incubator Crevits (3)

Hilde Crevits houdt er deze weken een druk programma op na. Zondag was de Landbouwminister al aanwezig bij Inagro in Rumbeke-Beitem voor de officiële ingebruikname van de nieuwe pilootinstallatie voor preiteelt op hydrocultuur. Ze trok nadien ook naar de gloednieuwe dakserre Agrotopia waar praktijkonderzoek en de ontwikkeling van nieuwe technieken voor glas- en stadstuinbouw plaatsvindt.

Een paar dagen later was zijn dan in Nevele voor de opening van ‘Agro-Incubator’, het nieuwe, hoogtechnologische serre-onderzoekscentrum van onderzoeksinstelling VIB. “Dezer dagen is er bijna elke dag wel een opening ergens”, werpt de minister een inkijkje in haar agenda. “Door corona konden dergelijke openingen lange tijd niet plaatsvinden, waardoor nu een inhaalslag gemaakt wordt.”

Vlaamse overheid subsidieert half miljoen

Ook in geval van de VIB Agro-Incubator gaat het om een uitgestelde opening. De site, een serre van 3.500 vierkante meter, met een fenotyperingsinstallatie (een installatie die uiterlijke kenmerken in kaart brengt, red.), twee hectare proefvelden en een kantoorruimte werd eind vorig jaar overgenomen van chemiereus BASF dat in Nevele veredelingsonderzoek naar rijst uitvoerde.

De Vlaamse overheid droeg een half miljoen euro bij aan de overname van het onderzoekscentrum door VIB en onderzoeksinstelling ILVO treedt als strategische partner op. VIB doopte de onderzoekslocatie tot 'Agro-Incubator', oftewel een broedplaats voor startende bedrijven die agro-onderzoeken uitvoeren. “Dit is een plaats waar onderzoek en praktijk elkaar ontmoeten en waar gewerkt wordt aan de landbouw van de toekomst”, vertelt Jérôme Van Biervliet, algemeen directeur bij VIB.

VIB Agro-Incubator Crevits (10)

“Met deze site willen we ondernemers alle kans geven om hun bedrijf in Vlaanderen te ontwikkelen”, vervolgt Van Biervliet die aangeeft dat zowel start-ups als bestaande ondernemingen kunnen aankloppen in Nevele. “Wij hebben hier een uniek ecosysteem dat je nergens anders in Vlaanderen tegenkomt.” VIB had op het technologiepark in Gent al de beschikking over een proefcentrum onder glas, maar de site in Nevele betekent een forse opschaling van haar capaciteit.

Data over fysieke eigenschappen van de plant

Belangrijk onderdeel van het 'unieke ecosysteem' is de plantenfenotyperingsinstallatie. Deze installatie wordt gevoed door een lopende band en binnenkomende planten worden hier gescand op tal van eigenschappen. De installatie is uitgerust met diverse camera’s en meetapparatuur waardoor 100 parameters onderzocht kunnen worden, zoals grootte, gewicht, bladkleur, wortelmassa, enz. Door te variëren met watergift kan bijvoorbeeld op diverse niveaus de impact van droogtestress geregistreerd worden.

Dit een plaats waar onderzoek en praktijk samenkomen en waar gewerkt wordt aan de landbouw van de toekomst.

Jérôme Van Biervliet - algemeen directeur bij VIB

De serres zijn uitgerust met een hoogtechnologische installatie voor het gecontroleerd groeien van verschillende soorten gewassen. Wetenschappers kunnen onder andere de licht- en bewateringscondities bepalen waarbij de planten groeien. Met behulp van camera’s en meettoestellen worden agronomisch belangrijke parameters zoals zaadopbrengst berekend. De labo’s ter plaatse laten toe om deze waarnemingen te koppelen aan moleculaire informatie. Die aanpak schept een gedetailleerd inzicht in hoe planten hun groei aanpassen onder veranderende omstandigheden. Bovendien is het naastgelegen veld beschikbaar voor veldproeven om bevindingen uit het lab en de serre te bevestigen.

Antwoord op de klimaatuitdagingen

“De Agro-Incubator kan gebruikt worden om een antwoord te vinden op de klimaatuitdagingen”, verklaart een enthousiaste Crevits de Vlaamse overheidssteun. Zij verwacht dat de onderzoekslocatie uitgroeit tot een inspirerende biotoop voor start-ups die werken aan de toekomst van duurzame landbouw en voedselproductie. “Onderzoek naar droogteresistente rassen is absoluut noodzakelijk om de voedselveiligheid van de toekomst veilig te stellen”, aldus de minister.

Ook past de nieuwe onderzoeksinstelling volgens haar goed bij de eiwittransitie die de overheid heeft uitgestippeld en in het kader waarvan ook een proef met sojabonen wordt uitgevoerd bij 1.000 huishoudens in Vlaanderen. “Onderzoek toont aan dat mensen steeds meer open staan voor plantaardige eiwitbronnen. Waarom zou je dan ook sojabonen gaan importeren, terwijl je het ook in Vlaanderen kunt telen?”

VIB Agro-Incubator Crevits (2)

De Vlaamse subsidie word vrijgemaakt uit het relanceplan waarmee de overheid duurzame innovatie en onderzoek wil koppelen aan economische groei. “Dit onderzoekscentrum van VIB is daar een perfect voorbeeld van. Het brengt onderzoek en praktijk dichter bij elkaar”, vervolgt Crevits. Van Biervliet is het daar roerend mee eens. "Onafhankelijk onderzoek heeft uitgewezen dat elke investering in VIB zich 11 keer terugbetaalt."

VIB heeft zich dan ook bewezen over de loop der jaren. De onderzoeksinstelling viert dit jaar zijn 25ste verjaardag en stond in die tijd aan de wieg van 30 spin-offs.

Serre: ideale onderzoekslocatie voor landbouwgewassen

In deel twee gaan we in op de vraag waarom een serre de ideale locatie is voor openluchtteelten. Dit doen we aan de hand van twee bedrijven die inmiddels een onderzoek gestart zijn, de plantentuin Meise en de Amerikaanse agrobiotechbedrijf Inari dat in Nevele veredelingsonderzoek van mais uitvoert voor de Amerikaanse markt. 

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek