header.home link

Crashtest met tractor toont belang van gordel aan

9 februari 2022

De wegcode verplicht het dragen van een veiligheidsgordel in een tractor op de openbare weg, maar niet op het veld of op het erf. Toch beveelt de fabrikant aan dat de chauffeur de gordel altijd en overal draagt, dus ook tijdens werkzaamheden op het veld of het erf. Een crashtest met een tractor toon zeer duidelijk het levensbelang van het dragen van een veiligheidsgordel. “Het niet dragen van een gordel, zelfs bij lagere snelheden, kan dodelijke letsels tot gevolg hebben”, waarschuwt Prevent Agri.

Lees meer over:
crashtest-ongeval-tractor-1250

Tijdens de crashtest, uitgevoerd door het Franse landbouwmagazine Entraid’, werd gekeken naar de impact op de tractorbestuurder zonder en met veiligheidsgordel tijdens een frontale botsing met een tractor van 160 pk. Om de impact op het al dan niet dragen van een veiligheidsgordel te analyseren, werd een pop met sensoren in de tractorcabine geplaatst, waarna deze frontaal botste op een muur. Uit deze data bleek dat zelfs aan 30km/u en met een afgesloten cabine, de impact op de bestuurder zonder gordel zo enorm is, dat fatale letsels te verwachten zijn.

Door het niet dragen van een veiligheidsgordel wordt de bestuurder door de klap naar voor geslingerd, waarbij hij met de borstkas tegen het stuur botst en vervolgens met het hoofd de voorruit raakt. Ook de knieën raken de binnenkant van de cabine. Een klap met het hoofd tegen de voorruit of met de borstkas tegen het stuur kan dodelijk zijn, zelfs bij lage snelheden. Verder kan de bestuurder bij het niet dragen van een gordel uit de cabine geslingerd worden en verpletterd worden door de tractor.

De test toont aan dat, zelfs mét gordel, de borstkas door de impact met het stuur ongeveer 39 mm kan ingedrukt worden. Dus ook mét een veiligheidsgordel kunnen er aanzienlijke letsels optreden bij een crash aan 30 km/u, de kans op een dodelijk ongeval wordt wel significant kleiner.

Het vastklikken van de gordel moet een reflex zijn, ook bij het rondrijden op het erf of tijdens werkzaamheden op het veld

Prevent Agri

Niet alleen tijdens botsingen kan het dragen van een gordel levens redden, ook bij het omkantelen van de tractor houdt de veiligheidsgordel de bestuurder vast op de stoel, zodat hij niet buiten de veiligheidszone en niet tegen het plafond van de cabine kan terechtkomen. Het gecombineerde gebruik van een afgesloten cabine en een veiligheidsgordel sluit voor de tractorbestuurder bijna elk risico op een dodelijk ongeval uit. Vooral op oneffen terrein zoals tijdens werkzaamheden op het veld of tijdens het vastrijden van de kuil, is er een kans dat de tractor plots omkantelt. In oudere tractoren is het mogelijk dat er geen veiligheidsgordel aanwezig is. “Hier is het aangewezen een heupgordel aan te kopen en te (laten) installeren”, stelt Prevent Agri.

“Het dragen van een veiligheidsgordel verkleint, zelfs bij zeer lage snelheden, aanzienlijk de ernst van de opgelopen letsels tijdens een ongeval”, besluit de preventiedienst. “Niet alleen bij botsingen, maar ook bij het omkantelen van de tractor is dit het geval. Het vastklikken van de gordel moet bijgevolg een reflex zijn, ook bij het rondrijden op het erf of tijdens werkzaamheden op het veld.”

Bron: Prevent Agri / Entraid'

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek