Computerspel moet varkens verstrooiing bezorgen

De universiteit van Wageningen wil verveling bij varkens tegengaan met computergestuurd afleidingsmateriaal.
15 juni 2010  – Laatste update 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

De universiteit van Wageningen wil aan de slag met computerspeltechnologie om beter in te spelen op de behoefte van varkens aan hokverrijkingsmateriaal. "Je kan bijvoorbeeld denken aan een bal of ander speeltje met computerondersteuning", suggereert Clemens Driessen. Computergestuurd afleidingsmateriaal zou kunnen vermijden dat varkens uit verveling beginnen staartbijten bij soortgenoten.

Toegepast filosoof Clemens Driessen en dieronderzoeker Marc Bracke van Wageningen Livestock Research willen een computerspel ontwikkelen dat tegemoet komt aan de behoefte van varkens om te spelen en te onderzoeken.

De onderzoekers hebben een oproep gelanceerd waarin ze varkenshouders uitnodigen voor een eerste verkennende discussie. Behalve de universiteit van Wageningen zijn ook gameonderzoekers en ontwerpers van de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht bij het project betrokken.

Volgens Clemens Driessen is er in Amerika al een eenvoudig computerspel voor varkens ontwikkeld. "We hebben nog geen idee hoe één en ander er voor onze omstandigheden uit moet zien. We willen in eerste instantie mogelijkheden in kaart brengen. Je kan voor varkens bijvoorbeeld denken aan een bal of iets van dien aard met computerondersteuning”, suggereert Driessen.

Een ander idee van Driessen is een computerspel met interactie met consumenten via internet. Zo zouden zelfs adverteermogelijkheden voor de sector kunnen ontstaan.

Het hoeft ook niet zo te zijn dat de dieren continu beschikken over een computergestuurd speeltje. "Soms ontstaat in een koppel varkens een neerwaartse spiraal omdat één dier begint met staartbijten. Dat wordt overgenomen door de andere dieren. Computergestuurd afleidingsmateriaal zou een rol kunnen spelen om de spiraal te doorbreken", aldus Driessen.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek