nieuws

Commissie keurt prijsdaling suiker met 39 pct goed

nieuws
De Europese Commissie heeft het voorstel voor een hervorming van de suikersubsidies ongewijzigd goedgekeurd. De gegarandeerde prijs zal op twee jaar tijd met 39 procent dalen. Commissaris Fischer Boel hoopt dat de landbouwministers tegen november een consensus bereiken over de plannen.
22 juni 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
De komende twee jaar moet de prijs van suiker met 39 procent dalen, de prijs van suikerbieten met 43 procent. Voor de Europese boeren komt er een inkomenscompensatie van 60 procent. Voor de arme landen uit het ACP-gebied is een compensatie van 40 miljoen euro voorzien. Dit voorstel heeft de Europese Commissie woensdagmorgen goedgekeurd. Commissaris Fischer Boel hoopt dat de landbouwministers tegen november een consensus bereiken over de plannen.

De Europese suikersubsidies zijn bijna veertig jaar ongewijzigd gebleven, en vormen een belangrijke financiële steun voor de Europese landbouw. Ook naar diverse ACP-landen vloeien belangrijke bedragen, omdat zij een voorkeurbehandeling krijgen van Europa. Het suikerregime is echter een schending van de regels van de Wereldhandelsorganisatie omdat andere landen nauwelijks op de EU-markt kunnen en omdat Europese suiker met subsidies de concurrenten elders wegdrukt. In september vorig jaar werd het suikerregime veroordeeld door het WTO-panel na een klacht van Brazilië, Australië en Thailand en die uitspraak werd eind april in beroep bevestigd.

Eurocommissaris voor Landbouw Mariann Fischer-Boel heeft na meer dan een jaar voorbereidende onderhandelingen een concreet voorstel klaar: een daling van de referentieprijzen van 632 euro per ton naar 386 euro per ton voor suiker, en van 44 euro per ton naar 25 euro per ton voor suikerbieten.

De Commissie gaat er van uit dat deze prijsdaling een daling van de productie zal veroorzaken in de minst concurrentiële landen (uit het uiterste noorden en zuiden van Europa). Mocht dat niet zo zijn, dan kan na vier jaar een productiedaling worden opgelegd. Om de boeren te vergoeden, wordt voorzien in een systeem van directe betalingen. Dit schema is eerder gebruikt voor de hervorming van alle andere gesubsidieerde teelten. Ook voor de raffinaderijen komen er steunmaatregelen.

De compensaties voor de ACP-landen worden met de betrokkenen onderhandeld. Die protesteren reeds, omdat ze de ingreep te brutaal vinden. Volgens een impactstudie van de Commissie zouden de gevolgen voor de Belgische boeren zeer beperkt blijven, omdat suikerteelt hier aan concurrentiële voorwaarden mogelijk is en blijft. De Belgische bietentelers vrezen echter dat dit niet het geval zal zijn. Ze becijferden ze in het nieuwe systeem aan kostprijs zullen produceren en enkel nog rendement halen uit de gedeeltelijke inkomenscompensatie.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek