Brussel scherpt voorwaarden voor vervoer landbouwhuisdieren aan

Vanaf eind februari worden de voorwaarden voor het niet-commercieel vervoer van landbouwhuisdieren in het Brussels Gewest uitgebreid. Dat staat in een besluit van minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (DéFI) dat door de Brusselse regering werd goedgekeurd.

10 februari 2022  – Laatste update 10 februari 2022 14:09
Lees meer over:

Elk jaar circuleren er duizenden koeien, paarden, varkens, kippen en konijnen in het Brussels Gewest. En dat gebeurt niet altijd in de beste omstandigheden. In 2017 keurde de Brusselse regering een besluit goed dat de regels voor het vervoer vastlegde. Alleen leverde het verschillende problemen op waardoor het niet kon worden toegepast en was het alleen gericht op bepaalde soorten landbouwhuisdieren.

De vorige wetgeving was namelijk niet gericht op konijnen, pluimvee of alle paardachtigen, waardoor sommigen aan het vastgestelde kader konden ontsnappen. Daarnaast moest iedereen die zich met een landbouwhuisdier wilde verplaatsen, in het bezit zijn van "een beslagnummer en verplaatsingsdocumenten". De particulier die zijn paard als huisdier vervoert, is met andere woorden in overtreding. 

Nadruk op veiligheid en dierenwelzijn

Daarom werden donderdag nieuwe voorwaarden goedgekeurd om het welzijn van de dieren tijdens het transport te garanderen. Voortaan moet de vervoerder het ingevulde verplaatsingsdocument dierenwelzijn bij zich hebben en is vervoer verboden onder de 5°C en boven de 30°C. Voorts moet het vervoermiddel de veiligheid van de dieren garanderen, beschikken over passend strooisel, weerstaan aan schokken,  geventileerd worden, een natuurlijke lichtinval toestaan.

Dieren mogen ook niet aan horens, gewei, neusringen of met  samengebonden poten worden vastgemaakt. Konijnen mogen niet in een kartonnen doos worden vervoerd en pluimvee moet worden vervoerd in een transportkist waarin het dier rechtop kan staan.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek