nieuws

Britten zouden vooral snoeien in structuurfondsen

nieuws
Het Britse voorzitterschap zou het meerjarenbudget dat Luxemburg in juni voorstelde, ingrijpend wijzigen. Er zou, zo schreven diverse Britse kranten maandag, over de hele periode 2007-2013 zowat 25 miljard euro bespaard worden. Het grootste deel van het snoeiwerk zou in de structuur- of cohesiefondsen worden verricht. Het valt nog maar af te wachten of daarmee de Britse storm tegen de EU-landbouwsubsidies uitgeraasd is.
29 november 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
Het Britse voorzitterschap zou het meerjarenbudget dat Luxemburg in juni voorstelde, ingrijpend wijzigen. Er zou, zo schreven diverse Britse kranten maandag, over de hele periode 2007-2013 zowat 25 miljard euro bespaard worden. Het gemiddelde van de betalingskredieten zou slechts 1,03 procent van het bruto nationaal inkomen (BNI) bedragen, tegen 1,06 procent in het voorstel van Luxemburg.

Op 7 december komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie in conclaaf bijeen om zich over het nieuwe Britse voorstel inzake de meerjarenbegroting te beraden. Dat voorstel zou op 5 december worden vrijgegeven, maar de Britse dagbladpers werd er maandag al over getipt. In vergelijking met het Luxemburgs voorstel van juni zouden de betalingskredieten met circa 25 miljard dalen en het grootste deel van het snoeiwerk zou in de structuur- of cohesiefondsen worden verricht.

"Noodgedwongen", zo suggereren de Britse kranten, omdat er nauwelijks aan de landbouwkredieten geraakt kan worden. Zoals bekend legden de regeringsleiders in oktober 2002 de landbouwkredieten voor de periode 2007-2013 vast en sindsdien wordt voortdurend herhaald dat er op die afspraken niet meer kan worden teruggekomen.

Eén van de knelpunten in het begrotingsdebat is de Britse korting. Vorige vrijdag wees bevoegd EU-Commissaris Dalia Grybauskaité er nog op dat de Britse korting de volgende jaren spectaculair zal stijgen, omwille van de uitbreiding. "Niet de landbouw", aldus Grybauskaité, "maar wel de uitbreiding van de Unie met 10 nieuwe lidstaten is verantwoordelijk voor de toename van de Britse korting". Grybauskaité plakte er zelfs het percentage van 40 procent op.

Vermits het de Britten niet lukt om te snoeien in de landbouwuitgaven, willen ze nu het hele budget onder het mes houden. Allicht hebben ze uitgerekend dat op deze manier hun korting minder spectaculair zou stijgen en bijgevolg minder kritiek uitlokken. De Britse premier Tony Blair begint de volgende dagen alleszins aan een diplomatiek offensief.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek