nieuws

Britten blijven lobbyen voor cofinanciering landbouw

nieuws
Het Britse voorzitterschap zoekt met de EU-ambassadeurs naar een oplossing voor het meerjarenbudget van de Unie. Uit die contacten blijkt dat de cofinanciering van de landbouw voor de Britten helemaal geen taboe is, maar veeleer een hartenwens. Ze blijven op die manier een eventuele "rebate" koppelen aan een daling van de Europese landbouwsubsidies. Omdat het over veel geld gaat, speelt Londen het spel heel hard.
16 september 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
Tussen de tien nieuwe lidstaten van de Unie en het Britse voorzitterschap kwam het deze week tot een serieuze aanvaring over het meerjarenbudget. De tien eisen dat premier Tony Blair de begrotingsproblematiek op de agenda van de informele top van regeringsleiders zet. Die vergadering vindt op 27 en 28 oktober in Hamton Court Palace ten zuiden van Londen plaats.

De Britten wilden die tweedaagse gebruiken om uitgebreid over het Europees sociaal model te babbelen. De nieuwe lidstaten willen echter dat er opnieuw over de centen wordt gepraat. Uitgerekend de Britten bliezen op 17 juni, tijdens de top te Brussel, een akkoord over het meerjarenbudget op. Zeer tot ongenoegen van de nieuwe lidstaten en het toenmalig Luxemburgs voorzitterschap.

Drie maanden na de flop van Brussel kwam de geladen problematiek over de meerjarenbegroting opnieuw aan de oppervlakte. Het Britse voorzitterschap wou met de EU-ambassadeurs de balans van de vele bilaterale contacten over het budget opmaken. Zowat alle lidstaten, ook België, passeerden de jongste dagen in Londen, op het Britse ministerie van Financiën, de revue. Ze mochten er hun desiderata voor de volgende financiële periode (2007-2013) kenbaar maken. Tijdens die bilaterale contacten lieten de Britten nauwelijks in hun kaarten kijken.

Het viel echter wel op dat de cofinanciering van de landbouw voor het Britse voorzitterschap helemaal geen taboe is, maar veeleer een hartenwens. Bovendien werd de indruk gewekt dat de invoering van deze co-financiering aan de daling van de Britse korting wordt gekoppeld. De "rebate" is een doorn in het oog van vele lidstaten, maar omdat het over veel geld gaat, speelt Londen het zeer hard. Bijgevolg is het niet onlogisch dat de Britten dit dossier aan de daling van de Europese landbouwsubsidies koppelen. Vooral Frankrijk heeft hier veel te verliezen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek