nieuws

Britse melkveehouderij met uitsterven bedreigd

nieuws
In totaal ligt de Britse melkplas in dit quotumjaar al 210 miljoen liter lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Uit een studie blijkt dat het aantal melkveehouders schrikwekkend snel daalt. Aan een ritme waarmee binnen 15 jaar de hele Britse melkveehouderij uitgestorven zou zijn. Zelf waarschuwen de melkveehouders al een hele tijd dat de lage melkprijzen de strop voor de sector betekenen.
15 augustus 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
In totaal ligt de Britse melkplas in dit quotumjaar al 210 miljoen liter lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Eerst werd nog gedacht dat het om een seizoensschommeling of slecht weer ging. Nu laten cijfers van David Colman, die al jaren in opdracht van het plattelandsministerie Defra de melkveehouderij op de voet volgt, zien dat de Britse melkveehouderij flink aan het afkalven is.

Zelf waarschuwen de Britse melkveehouders al een hele tijd. Als de prijs voor de melk niet aanzienlijk omhoog gaat, dan is het straks gewoon gedaan met de Britse melkveehouderij. Herhaaldelijk trekken ze er op uit om bij de melkfabrieken of bij de supermarkten te demonstreren voor een hogere prijs en de consument te wijzen op hun armzalige lot. Maar niets helpt, integendeel, zelfs als de winkelprijs omhoog gaat dan nog krijgt de veehouder daar maar een fractie van.

Colman volgde de laatste twee jaar in het kader van zijn onderzoek 363 melkveehouders. In die tijd zijn er daarvan al weer 45 mee gestopt, een goede 12 procent. Dat is, benadrukt Colman, veel meer dan de 28 die in 2003 verwachtten te zullen stoppen. Bovendien hebben nog eens 25 boeren Colman laten weten er binnenkort ook de brui aan te zullen geven. Daarmee zouden er van de 363 van twee jaar geleden dus minder dan 300 overblijven.

Een rapport van de Liberal Democrats, de derde grootste politieke familie in Engeland, vertelde vorige maand dat de prijs die de melkveehouder zelf ontvangt de laatste 10 jaar met 25 procent is gedaald. Die tendens lijkt de laatste tijd alleen maar versterkt te worden. Grote coöperaties als Robert Wiseman of Dairy Farmers of Britain laten telkens weer weten dat ze hun veehouders minder betalen vanwege hogere energiekosten of dalende prijzen voor boter of kaas op de grondstoffenmarkten.

En als de supermarkten de prijs in de winkel al verhogen, zoals ze vooral onder druk van de actiegroep Farmers for Action hebben gedaan, dan komt daar slechts 10 procent van bij de veehouder zelf terecht. Tot nu toe troostte de zuivelindustrie zich met de gedachte dat vooral boeren met een kleinere veestapel er mee zouden stoppen. De grotere overblijvers zijn efficiënter en kunnen dus beter met de kosten omgaan. Colman haalt die gedachte nu voor het eerst onderuit. Hij constateert dat ook steeds meer boeren met een grotere veestapel stoppen.

De National Farmers Union is erg geschrokken van de conclusies van de professor. Een simpel sommetje laat zien dat als 12 procent van de boeren er in twee jaar mee ophoudt, je nog hooguit een jaar of 15 te gaan hebt voordat de hele melkveehouderij is uitgestorven.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek