Bourgeois zoekt kwekers voor Izegemse koekoek

nieuws
Nadat Walter Terryn wist te voorkomen dat de Izegemse koekoek onherroepelijk van de aardbol verdween, zette een aantal bekende Izegemnaren hun schouders onder een actie om het hoenderras culinair te promoten als streekproduct. "We hebben dringend nood aan meer kwekers van de Izegemse koekoek", zegt Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois, die mee aan de basis lag van de oprichting van de 'Vrienden van de Izegemse Koekoek'.
10 september 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:05
Nadat Walter Terryn wist te voorkomen dat de Izegemse koekoek onherroepelijk van de aardbol verdween, zette een aantal bekende Izegemnaren hun schouders onder een actie om het hoenderras culinair te promoten als streekproduct. "We hebben dringend nood aan meer kwekers van de Izegemse koekoek", zegt Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois.

Het culinaire evenement 'Izegem Koekoekt' betekent het startschot van de actie waarmee de kakelvers opgerichte vereniging 'De Vrienden van de Izegemse Koekoek' het hoenderras weer op de (menu)kaart wil zetten en promoten als streekproduct. De 'Iseghemschen Koekuit' dook voor het eerst op in documenten uit 1554, maar na de Tweede Wereldoorlog was er nog amper een exemplaar van terug te vinden. Tot Izegemnaar Walter Terryn (67) op een hoendertentoonstelling in Leipzig in het toenmalige Oost-Duitsland in 1968 zijn oog liet vallen op een hoen met de benaming Izegemse koekoek.

"De Duitsers hadden de Izegemse koekoek tijdens de Tweede Wereldoorlog blijkbaar als oorlogsbuit meegenomen", lacht Walter, die zich intussen zowat de vader van het hoenderras mag noemen. Terryn vond even later ook in Groot-Brittannië enkele exemplaren van het verdwenen geachte hoenderras terug en zette in de jaren zeventig met succes een kweek- en selectieprogramma op poten om het hoen te reconstrueren en opnieuw in onze contreien te introduceren. Intussen wordt de Izegemse koekoek alweer door een vijftigtal liefhebbers in het Izegemse geteeld op basis van de officiële kweekstandaard uit het jaar 1909.

"Helaas is dit stukje levend erfgoed nog veel te weinig bekend bij de Izegemnaar", vindt ook Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) die samen met enkele andere bekende Izegemnaren, onder wie Paul Berlamont van café Lagaar en cabaretier Karel Declercq, aan de basis lag van de oprichting van de 'Vrienden van de Izegemse Koekoek'.

"Maar willen wij de koekoek weer op de menukaart zetten, dan moeten we eerst genoeg kwekers voor het hoenderras vinden. De hobbykwekers alleen kunnen op dit ogenblik onmogelijk aan de vraag voldoen. Vandaar onze oproep aan kippenbedrijven en landbouwers om de Izegemse koekoek weer te gaan kweken en zelfs aan de Izegemse burgers om in plaats van de gewone kip de Izegemse koekoek in huis te halen. Ze legt niet alleen lekkere eieren, maar kan ook het keukenafval helpen wegwerken", vinden Geert Bourgeois en Karel Declercq.

"De Izegemse koekoek levert bovendien lekker vast, lichtroze vlees. Velen stellen mij de vraag of het geen zonde is om de koekoek weer massaal te gaan kweken om hem vervolgens letterlijk in de pan te hakken. Het is echter de bedoeling om alleen de exemplaren die niet aan de standaard beantwoorden, te verkopen aan de horeca", stelt Walter Terryn bezorgde zielen gerust.

Meer informatie: Izegemse koekoek

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek