Boerenbond betwist dat voeding veel duurder wordt
nieuwsIn de advertentie stelt Fevia dat er geen enkele geldige reden is om bier, chocolade, groenten, fruit en andere voedingsproducten te laten betalen voor BSE-testen op runderen. De titel van de advertentie laat uitschijnen dat andere voedingsproducten daardoor ook duurder zullen worden. Maar volgens de Boerenbond zou de prijsverhoging beperkt blijven tot slechts 1,6 eurocent per euro omzet. Hierbij werd rekening gehouden met het feit dat de kost voor Fevia ongeveer 5 miljoen euro bedraagt op een omzet van 30 miljard. "Dat kan of mag geen alibi zijn voor een prijsverhoging aan de consument", meent de Boerenbond.
De bond bestrijdt ook het feit dat het om een "geheim" akoord zou gaan. "In de programmawet van de federale overheid en op de ministerraad van 19 december vorig jaar was er steeds sprake van dat de kosten niet enkel door de boeren-producenten zouden gedragen worden".
De Boerenbond wijst er daarnaast op dat dankzij zijn protestacties de kosten voor verwerking, distributie en voor de consument ten opzichte van de oorspronkelijke regeling met meer dan de helft zijn verlaagd.
De Boerenbond beklemtoont ook dat in het protocolakkoord met de overheid enkel het aandeel van de landbouw (20 procent, gelijk aan de toegevoegde waarde van de landbouw) is vastgelegd. "Over de ventilatie van de overige 80 procent, en over het eventuele aandeel van Fevia daarin, werd met geen woord gerept", luidt het.
"De verdeling van de bijdrage op basis van hun respectievelijk aandeel in de toegevoegde waarde lijkt ons een objectief, eerlijk en correct criterium", besluit de Boerenbond. Fevia waarschuwt in de advertentie dat "ze zich met alle mogelijke decomcratische middelen zal verzetten tegen een onrechtvaardig systeem van heffingen zoals hetgene dat nu wordt voorgesteld".
Bron: Belga