Blair: "Geen onmiddellijke landbouwhervorming nodig"
nieuwsOnder grote mediabelangstelling kwam Blair iets na 9 uur in het parlement toe. Voor een vol parlementair huis had de Britse premier het over zijn groot Europees geloof - "I am a passionate pro-European" - en verdedigde hij de noodzaak van grondige vernieuwingen. "Idealen kunnen maar overleven door veranderingen, zoniet verschrompelen ze". Heel nadrukkelijk stelde Blair dat hij in Europa als politiek project gelooft. "Nooit zal ik een Europa aanvaarden dat alleen een economische markt is".
De Britse premier hamerde er vervolgens op dat de Europese Unie na 50 jaar van indrukwekkende successen aan een grondige vernieuwing toe is, want de wereld waarin we nu leven is compleet veranderd. "Niet de idee van de Europese Unie staat ter discussie", aldus Blair, "wel gaat het om modernisering en efficiënt beleid. We willen Europa niet opgeven, maar er wel voor zorgen dat Europa het leven van de burgers verbetert".
Omdat Europa daar momenteel niet in slaagt, wezen volgens Blair twee stichtende leden van de Unie (Frankrijk en Nederland) het grondwettelijk verdrag af. "Dit is geen crisis van de politieke instellingen", zo argumenteerde de Britse premier, "maar wel een crisis van het politiek leiderschap". De Unie is er niet in geslaagd om de Unie dichter bij de mensen te brengen en de Europese economie de meeste performante van de wereld te maken. "Het is tijd voor de wake-up call."
Blair ging vervolgens in op de mislukte Europese top en de controverse rond de meerjarenbegroting. Blair herinnerde eraan dat hij de eerste Britse premier is die zich bereid verklaarde om over de Britse check te onderhandelen. Verder ontkende hij dat een onmiddellijke hervorming van het landbouwbeleid eist. "Ik wil wel dat de basis voor een hervorming van de begroting wordt gelegd en dat we nu de fundamenten voor een modern beleid kunnen leggen." Op de eerste plaats wenst de Britse premier het sociaal model te moderniseren. "Welk sociaal model is dat", zo vroeg Blair zich af, "waar 20 miljoen werklozen leven?"
De Britse premier drong erop aan dat het Europees budget rekening houdt met de nieuwe realiteiten. Blair verwees daarbij naar het Sapir-rapport dat in 2003 door de Europese Commissie werd uitgegeven. Blair beloofde dat het Britse voorzitterschap zich zal inzetten om een akkoord over het budget te sluiten, alsook over de dienstenrichtlijn en de directieve over de werktijd. Verder verbond hij er zich toe dat de Unie de volgende 6 maanden haar verplichtingen tegenover Kroatië en Turkije zal uitvoeren.
"Ik zal niet aanvaarden dat we alles bij het oude zullen laten en doen alsof er niets aan de hand is. De mensen van Europa spreken ons toe, ze bevragen ons en ze wensen ons leiderschap," zo luidden de laatste woorden van Blairs toespraak. De Britse premier kreeg daarvoor beleefd applaus. Geen staande ovatie zoals de Luxemburgse eerste minister Jean-Claude Juncker de dag voordien te beurt viel.
Bron: Belga