nieuws

Bioproducten zoeken weg in Brussels stadscentrum

nieuws
Het idee van de stad Brussel om de verschillende wijken van een biologische markt te voorzien, werd uiteindelijk een winkel vol biologische, hoeve- en streekproducten in het centrum van de stad. De boerencoöperatie 'Boeregoed-Coté Soleil' uit het Pajottenland levert de gelijknamige winkel verse biologische producten aan een eerlijke prijs. Het aantal klanten overstijgt alle verwachtingen, luidt het.
5 december 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
Het idee van de stad Brussel om de verschillende wijken van een biologische markt te voorzien, werd uiteindelijk een winkel vol biologische, hoeve- en streekproducten in het centrum van de stad. De boerencoöperatie 'Boeregoed-Coté Soleil' uit het Pajottenland levert de gelijknamige winkel verse biologische producten aan een eerlijke prijs.

De stad Brussel liet al enige tijd interesse blijken voor de opening van een winkel met biologische producten in het stadscentrum. "De meeste boeren binnen de coöperatieve verkopen hun producten alleen thuis. Maar via de Regie der Gebouwen van de Stad Brussel kwamen we ook op de Arteveldestraat in Brussel terecht", zegt Jean-Pierre De Leener, een bio-boer uit Sint-Pieters-Leeuw en oprichter van de boerencoöperatie.

De winkel oogt aanlokkelijk: achteraan akkerverse groenten en vruchten in houten bakken, de koeltoog vooraan biedt een ruim assortiment hoevekazen, broodbeleg, yoghurt en verse hoevemelk. Ook verse pasta van Italiaanse makelij, hoevesappen en -streekbieren ontbreken niet. Wie naar de gekleurde labels kijkt, stelt vast dat niet alle producten biologisch zijn.

"Wij vinden dat iedereen die dat wil, biologische of streekproducten moet kunnen kopen. We mikken met ons aanbod niet op een elitepubliek en daarom hanteren we het principe van de afstand. Vinden we bio-producten kortbij, dan gaan we voor bio. Wordt de afstand te groot, kiezen we voor hoeveproducten die ambachtelijk bereid zijn zonder bewaarmiddelen en kleurstoffen. Op die manier beperken we het aantal tussenpersonen en de prijs. Het motto is dat kwaliteit voor iedereen betaalbaar moet zijn", zegt De Leener.

Het aantal klanten overstijgt alle verwachtingen. Een vijftigtal per dag wordt geschat en van verschillend allooi. De studenten van de Erasmushogeschool op het Bloemenhofplein vormen een mooi aanvullend klantenpotentieel op de buurtbewoners. Maar omzet is niet prioritair voor de coöperatieve. Met de winst van de winkel moet het loon van de gerant en de twee verkopers betaald worden. Die kregen hun opleiding bij Jes, dat opleidings- en tewerkstellingsprojecten aanbiedt.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek