Biopesticide van antistoffen kameel vindt investeerders
nieuwsAgrosavfe, een spin-off van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), haalt 7,8 miljoen euro op bij investeerders voor het ontwikkelen van een biologisch pesticide in de teelt van aardbei en tomaat. “We gaan ons product nu testen, te beginnen bij aardbeien en tomaten omdat de vraag van de consument naar biologische gewasbescherming daar het grootst is”, zegt CEO Marnix Peferoen in de krant. Agrosavfe benut een vereenvoudigde versie van de antilichamen van kameelachtigen (nanobodies), zoals zusterbedrijven dat doen voor het fabriceren van geneesmiddelen.
Het Gentse biotechbedrijf Agrosafve ontwikkelt biologische gewasbeschermingsmiddelen en doet dat op basis van antistoffen van kameelachtigen, welke zeer eenvoudig zijn in vergelijking met de antilichamen van andere dieren. Voor de toepassing als bestrijdingsmiddel, of de fabricage van geneesmiddelen zoals de Gentse buren Ablynx en ArgenX doen, wordt hun structuur verder vereenvoudigd tot zogenaamde nanobodies. Een kapitaalronde leverde 7,8 miljoen euro op, wat moet volstaan om de verdere ontwikkeling van dit biopesticide te financieren en de marktregistratie aan te vragen.
Eenmaal de testperiode achter de rug is, vraagt de registratie nog vier à vijf jaar tijd in Europa en zo'n drieënhalf jaar in de Verenigde Staten. “We hebben dus nog enkele jaren voor de boeg voor we op de markt kunnen komen”, stelt CEO Marnix Peferoen. “We hebben een unieke sproeistof omdat die planten beschermt tegen meerdere schimmels, terwijl de meeste biologische middeltjes maar één schimmel aankunnen. In die zin concurreren we met chemische gewasbeschermingsmiddelen en niet echt met andere biologische pesticiden. Toch gaat het wel degelijk om een biologisch product. Het is niet giftig voor mensen en ook niet voor bijen. Dat hebben we uitgebreid getest”, benadrukt Peferoen.
Het is de tweede keer dat Agro-safve bij investeerders aanklopt. Drie jaar geleden verzamelde het vijf miljoen euro bij Gimv, overheidsinvesteerder PMV, VIB, het Agri Investment Fund van Boerenbond, biotechmecenas Rudi Mariën en de bedrijven Madeli Participaties en Qbic. Nu komt daar Globalchem bij, een Vlaamse toeleverancier die generische bestrijdingsmiddelen wereldwijd exporteert.
Bron: De Tijd / De Standaard