nieuws

Biologische geiten melken vergt kwart meer arbeid

nieuws
Biologische geitenhouders werken gemiddeld 60 uur per week. Daarmee komen ze veel hoger uit dan de norm van één volledige arbeidskracht per 500 geiten. Ten opzichte van reguliere geitenhouders hebben zij in het melkgeitenproces 25 procent meer tijd nodig om 100 kg melk te produceren. Dat komt niet zozeer omdat het melken zelf meer tijd in beslag neemt, maar omdat de productie van een gemiddelde biologische geit lager ligt, zo blijkt uit Nederlands onderzoek van het Louis Bolk Instituut.
1 juli 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:04
Biologische geitenhouders werken gemiddeld 60 uur per week. Daarmee komen ze veel hoger uit dan de norm van één volledige arbeidskracht per 500 geiten. Ten opzichte van reguliere geitenhouders hebben zij in het melkgeitenproces 25 procent meer tijd nodig om 100 kg melk te produceren. Dit blijkt uit Nederlands onderzoek van het Louis Bolk Instituut waarin gekeken wordt hoe hoog de arbeidsproductiviteit in de biologische geitenhouderij is en hoe deze kan worden verhoogd.

Om de arbeidsproductiviteit in de geitenhouderij te optimaliseren, moet je weten hoeveel uur waaraan wordt besteedt. Daarom hebben de onderzoekers de huidige arbeids-behoefte op geitenbedrijven geanalyseerd. Daarvoor werden de praktijkgegevens van 84 Nederlandse bedrijven (11 biologische en 73 gangbare geitenbedrijven) op een rijtje gezet. Er werd een onderscheid gemaakt tussen de vier belangrijkste activiteiten op het bedrijf: grond/ruwvoerproces, lammerenproces, melkgeitenproces (verzorging van de dieren en melken) en overhead.

Uit het onderzoek blijkt dat de totale arbeidsbehoefte op een gemiddeld biologisch (545 geiten) en gangbaar (621 geiten) geitenbedrijf oploopt tot respectievelijk 4550 en 4967 uren per jaar. Dat betekent voor biologische bedrijven gemiddelde werkweken van 60 uur. Deze uitkomsten zijn flink hoger dan de norm van 1 voltijdse arkbeidskracht per 500 geiten voor een grondloos melkgeitenbedrijf die de divisie Veehouderij van de Wageningen Universiteit Veehouderij 2007-2008 hanteert.

Op een gemiddeld biologisch en gangbaar melkgeitenbedrijf vraagt het melkgeitenproces respectievelijk 70 en 74 procent van de totale arbeidsbehoefte. Van de totale arbeidstijd op een biologische en gangbaar bedrijf neemt melken de meeste tijd in beslag (respectievelijk 36 en 39 procent), gevolgd door het voeren (respectievelijk 18 en 14 procent) en het lammeren (respectievelijk 15 en 16 procent).

Verder blijkt dat een gemiddeld biologisch en gangbaar bedrijf evenveel tijd besteedt aan het melkgeitenproces maar omdat de productie van een gemiddelde biologische geit lager ligt komt de arbeidsbehoefte hoger uit. Per 100 kilogram biologische melk is 41 minuten nodig voor het melkgeitenproces, terwijl dezelfde hoeveelheid gangbare melk in 33 minuten wordt gewonnen. Dit verschil van bijna een kwart maakt alleen al voor arbeid in het melkgeitenproces de kostprijs van biologische geitenmelk een stuk hoger.

De arbeidsproductiviteit kan worden verbeterd door een een stijging van melkproductie per geit, vergroting van de bedrijfsomvang en door te veranderen van melksysteem. Daarnaast zal op biologische geitenbedrijven de arbeid voor beweiding nader onderzocht moeten worden. Verder kan een lagere vervanging, duurmelken of lammeren bij de geit houden arbeidsverlichting opleveren.(MP)

Meer informatie: Arbeidsbehoefte in de geitenhouderij. Biologische en gangbare bedrijven vergeleken.

Bron: Biokennis

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek