nieuws

BioForum levert voorstellen voor coëxistentiedecreet

nieuws
Bioforum Vlaanderen wil dat de contaminatie van biologische producten door GGO's zoveel mogelijk vermeden wordt. De koepelorganisatie van de biologische landbouwsector heeft daarover een reeks voorstellen uitgewerkt met het oog op een Vlaams decreet waaraan gewerkt wordt. De beleidsvoorstellen staan in het eindrapport van het project "Hoe GGO-contaminaties vermijden en hoe ermee omgaan indien ze toch voorkomen" dat vrijdag op een rondetafel in Antwerpen werd voorgesteld.
30 september 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
Bioforum Vlaanderen wil dat de contaminatie van biologische producten door GGO's zoveel mogelijk vermeden wordt. De koepelorganisatie van de sector van de biologische landbouw heeft daarover een reeks voorstellen uitgewerkt met het oog op een Vlaams decreet waaraan gewerkt wordt. De beleidsvoorstellen staan in het eindrapport van het project "Hoe GGO-contaminaties vermijden en hoe ermee omgaan indien ze toch voorkomen" dat vrijdag op een rondetafel in Antwerpen werd voorgesteld.

Het rapport komt er met het oog op het zogenaamde coëxistentiedecreet dat dit najaar in het Vlaams Parlement zal worden behandeld. Het feit of er al dan niet ggo-contaminatie optreedt bij de biologische teler is een rechtstreeks gevolg van de voorgeschreven voorzorgsmaatregelen en de wijze waarop ze worden toegepast door de GGO-teler. Die voorzorgsmaatregelen en de wijze van toepassen worden vastgelegd in het coëxistentiedecreet.

De organisatie verwacht dat de Vlaamse overheid er via die weg voor zorgt dat contaminatie van biologische producten door GGO-producten zoveel mogelijk vermeden wordt. Beleidscoördinator van BioForum Leen Laenens stelde vrijdag de beleidsvoorstellen van haar organisatie voor. Het gaat om een reeks punten waarvan BioForum meent dat ze in het coëxistentiedecreet moeten worden opgenomen, zoals het opnemen van GGO-teelten in een openbaar register, voorzorgsmaatregelen per gewas en een reinigingscertificaat voor loonwerkers die voor GGO-telers willen werken.

Een systeem om contaminatie via het transport te vermijden is een ander punt dat BioForum in het decreet wil zien, evenals het laten betalen van GGO-analyses door de GGO-telers en het opzetten van een databank met alle GGO's die in de Europese Unie zijn toegelaten. De biosector vraagt ook op de hoogte te worden gehouden van ontwikkelingen in de gentechsector om contaminatie te vermijden.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek