Bijna helft van Spanje ook in herfst bedreigd door droogte

De droogte die ook in de herfst aanhoudt, heeft in grote delen van Spanje een hachelijke toestand op het vlak van water teweeggebracht. Van de totale oppervlakte van het land wordt ondertussen 46,6 procent door een tekort aan neerslag getroffen, zo heeft de openbare televisiezender RTVE zaterdag gemeld op gezag van het ministerie van Milieu in Madrid.

28 november 2022  – Laatste update 28 november 2022 11:10
Lees meer over:
spanjedroogte-1280

De toestand wordt onder meer in Sevilla in het zuiden en in de regio van Barcelona in het noordoosten steeds meer kritiek, zo staat in een rapport van deskundigen van het ministerie van Milieu. Wetenschappers gaan ervan uit dat er een verband is met de klimaatverandering. Weliswaar deden zich ook vroeger droogtes voor, zoals in 2008, maar door de opwarming van de aarde komen ze in de regio's rond de Middellandse Zee vaker voor en duren ze langer, zo schrijft het milieuministerie in het rapport.

In Catalonië regent het sinds twee jaar veel minder dan gewoonlijk. De stuwmeren voor de watervoorziening van de dichtbevolkte regio zijn daardoor slechts voor 33,8 procent gevuld, aldus nog het ministerie.

Tot dusver legde de regionale regering in Barcelona in ruim 500 gemeenten beperkingen op het waterverbruik op, zo blijkt uit een decreet dat vrijdag in het officiële blad van de regio verscheen. Ze gelden in eerste instantie voor de industrie en de landbouw. Op veel plaatsen zijn volgens het decreet ook beperkingen van kracht op het vullen van zwembaden, op het besproeien van tuinen, parken en golfterreinen en op het wassen van auto's.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek