Belgische varkenshouder verdiende in januari 12.000 euro minder dan Nederlandse

Uit een analyse van de Vlaamse Producentenorganisatie Varkenshouders (VPOV) blijkt dat Belgische varkenshouders in januari van dit jaar gemiddeld 12.000 euro per maand minder omzet realiseerden dan de Nederlandse varkenshouders. De voorbije periode zijn de varkensprijzen wel gestegen, maar een verschil blijft duidelijk merkbaar. Dit zou te verklaren zijn door de Afrikaanse varkenspest en door de coronapandemie.

21 april 2021  – Laatst bijgewerkt om 22 april 2021 8:53

Nederlandse varkenshouders delen facturen

Omdat VPOV al een tijdje verhalen opving dat er grote verschillen waren in de uitbetaling van varkenshouders in Nederland en België, lanceerde de producentenorganisatie via zijn Nederlandse tegenhanger POV een oproep om zoveel mogelijk facturen van de maand januari te delen. Heel wat Nederlandse varkenshouders deden dat en die facturen werden vervolgens samengelegd met facturen uit de VPOV-benchmarking over dezelfde periode.

Daaruit blijkt dat de gemiddelde varkensprijs in Nederland 1,254 euro per kilo (warm geslacht gewicht) bedroeg, terwijl die in België strandde op een gemiddelde van 1,065 euro per kilo. Dat betekent dus een verschil van 18,9 eurocent per kilo, exclusief BTW en met een correctie voor specifieke labeltoeslagen, zoals Beter Leven, Welfare, Colruyt, Beter voor Iedereen, enz.

VPVO berekende vervolgens dat een gemiddeld professioneel varkensbedrijf ongeveer 7.500 vleesvarkens per jaar aflevert of 625 varkens per maand. “Het gemiddeld warm slachtgewicht bedraagt 100 kilo dus een gemiddelde varkenshouder wordt uitbetaald voor 62.500 kilo per maand”, legt Bart Teuwen, secretaris van VPOV, uit. Met een prijsverschil van 18,9 cent betekent dit dat een Belgische varkenshouder 11.812 euro per maand minder ontvangt dan zijn Nederlandse collega. Als dit een jaar lang aanhoudt, zou het gaan om een verschil van bijna 142.000 euro.

“We hebben de maanden nadien de situatie verder opgevolgd”, vertelt Teuwen. “Er kwam een periode dat de prijzen sterk stegen en op dat moment verbeterde de situatie wel. Het verschil liep toen terug met ongeveer 13 cent per kilo.” Maar tegen eind maart zag VPOV dat het verschil opnieuw was opgelopen. “Dus in plaats van het verschil van 18,9 cent tussen de Belgische en Nederlandse boer gaat het nu nog steeds om een verschil van 17,4 eurocent”, klinkt het.

basisprijsvergelijking VPOV

Twee oorzaken

VPOV ziet twee oorzaken die het verschil in de Belgische en de Nederlandse varkensprijs bepalen. Enerzijds gaat het om de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij wilde zwijnen in de provincie Luxemburg in de zomer van 2018. “Die uitbraak zorgt voor een verschil van ongeveer zeven cent per kilo waar we al een ruim tweeënhalf jaar mee geconfronteerd worden”, stelt VPOV.

De oorzaak die voor het grootste verschil zorgt, is de coronapandemie. “België is sterk gespecialiseerd in de verkoop van karkassen, voornamelijk naar Duitsland en Polen waar de loonkost een stuk lager is dan bij ons. Door de beperkende coronamaatregelen daalde de productiviteit van heel wat slachthuizen en uitsnijderijen. Dat creëerde als het ware een flessenhals en deed de vraag naar karkassen dalen”, aldus nog Teuwen.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek