Belgische tuinbouwcoöperaties doorbreken 1 miljard-omzetgrens in 2020

Met een omzet van 1.078 miljoen euro was 2020 een absoluut recordjaar voor de Belgische groente- en fruitcoöperaties. “Voor het eerst is de magische grens van één miljard euro overschreden”, zegt Rita Demaré, voorzitter van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). “Dit toont aan dat de producentenorganisaties bestand waren tegen de zware uitdagingen van de extreem fluctuerende marktomstandigheden die het coronajaar 2020 ons bracht.”

10 mei 2021  – Laatste update 10 mei 2021 17:01
Lees meer over:

Meer tomaten, minder appelen

In 2020 bleef de aanvoer bij de producentenorganisaties in de groente- en fruitsector ongeveer gelijk (-0,7%) in vergelijking met de historisch hoge aanvoer in 2019. “Qua productvolume was 2020 eerder een normaal jaar”, legt VBT-secretaris Luc Vanoirbeek uit. “Er was een normale aanvoer van groenten, met een stijging in de aanvoer van tomaten van 15 procent tot 38 miljoen kilo. Bij de aanvoer van fruit viel de sterke daling van het volume appelen op. Doordat de oogst zwaar getroffen was door late nachtvorst, viel de aanvoer met 30 procent of 45 miljoen kilo terug. Ook aardbeien werden in 2020 minder aangevoerd (-6%).”

Ondanks de min of meer gelijke aanvoer steeg de omzet van groenten en fruit – dankzij betere prijzen – met negen procent in vergelijking met 2019 en doorbrak voor het eerst de grens van één miljard euro. In totaal realiseerden de groente- en fruitveilingen een omzet van 1.078.456 euro, terwijl die in 2019 984 miljoen euro bedroeg. In zeven jaar tijd steeg de omzet van de coöperaties met meer dan 25 procent. Het aandeel van groenten in de omzet bedroeg 63,5 procent of 685 miljoen euro. Fruit realiseerde een omzet van 394 miljoen euro (36,5%). Het gaat respectievelijk om een stijging van 16 en 18 procent op vijf jaar tijd.

Koploper onder de groenten was witloof, dat in 2020 een sterke prestatie leverde met een omzetstijging van 22 procent. Voor courgettes steeg de omzet met 15 procent. Prei en losse tomaten hadden het daarentegen zwaarder te verduren: de omzet van prei ging 16 procent achteruit, de omzet van losse tomaten daalde met 14 procent. Voor de overige groenten zien we een stijgende omzet in vergelijking met 2019.

Voor de fruitsector is het beeld van 2020 over het algemeen positief, mits de juiste kadering. De voorbije jaren waren voor de fruitsector extreem moeilijk door zowel weersomstandigheden als topproducties in een aantal Europese landen. In 2020 maakte de fruitsector een inhaalbeweging met een omzetstijging voor appelen (+11%), aardbeien (+23%) en peren, waarvan de omzet maar liefst 34 procent steeg.

BelOrta blijft de grootste

BelOrta blijft de grootste producentenorganisatie met een omzet van 463 miljoen euro, waarvan 341 miljoen euro gerealiseerd in het groentesegment en 122 miljoen euro in het fruitsegment. Op de tweede plaats staat Coöperatie Hoogstraten met een omzet van 286 miljoen euro. Het verschil tussen groenten (154 miljoen euro) en fruit (132 miljoen euro) is bij deze veiling veel kleiner. De top drie wordt vervolledigd door REO Veiling dat een omzet realiseerde van 185 miljoen euro in de groentesector en 22 miljoen euro in de fruitsector of een gecombineerde omzet van 207 miljoen euro.

Ook Ingro, de coöperatie voor de industriegroenten, presteerde sterk in 2020. “Een groei van drie procent en een omzet van 103 miljoen euro kan zonder meer gezien worden als een topprestatie in een zeer competitieve markt voor groenten en fruit”, aldus VBT.

“Op basis van deze cijfers kunnen we concluderen dat de producentenorganisaties zelfs in de meest uitzonderlijke omstandigheden die de coronapandemie met zich meebracht, bestand waren tegen de zware uitdagingen”, stelt voorzitter Demaré. “Dit bewijst meer dan ooit dat coöperaties niet zijn voorbijgestreefd. Samenwerking is onze grootste sterkte én onze grote meerwaarde voor onze telers.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek