België heeft elk jaar meer elektriciteit nodig
nieuwsEr zijn tegen 2030 in België 21 miljard euro investeringen nodig in productiecapaciteit voor elektriciteit. Dat stelt het Planbureau in een studie over de energievooruitzichten voor ons land tegen 2030. Tegen dan zou bijna 30 procent van de elektriciteit door hernieuwbare energie geproduceerd worden. De vraag naar elektriciteit groeit elk jaar met gemiddeld 0,8 procent.
De vraag naar elektriciteit stijgt omdat er steeds meer toepassingen zijn voor elektriciteit. Er zijn ook steeds meer gezinnen en de industriële activiteit stijgt. Bovendien heeft ons land zich ingeschreven in de Europese doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen met 20 procent te verminderen en 20 procent hernieuwbare energie te realiseren tegen 2020. Hierdoor verschuift men van fossiele brandstoffen richting hernieuwbare energie, maar ook richting een stijgend aandeel van elektriciteit.
Tegen 2030 is 23,8 GW aan capaciteit in elektriciteitsproductie nodig. In 2010 bedroeg de capaciteit 18,2 GW. Dat betekent dat elk jaar gemiddeld 850 MW nieuwe capaciteit nodig is. Daarvoor zijn 21 milard euro investeringen nodig: 8 miljard tussen nu en 2020, en 13 miljard in de periode tot 2030. Er is de voorziene vervanging van de kerncentrales. Ook andere bestaande elektriciteitscentrales zijn aan vervanging toe.
Bron: Belga