Belg eet 60 procent meer vlees dan 50 jaar geleden
nieuwsIn die halve eeuw is het verbruik van melk en aardappelen met bijna 50 procent gedaald. Het verbruik van granen daalde met 13 procent. De studie toont aan dat niet alle producten uit dezelfde groep dezelfde evolutie ondergingen. Zo is de consumptie van kazen verviervoudigd, die van yoghurt steeg met een factor 15.
Vergeleken met 50 jaar geleden eet de Belg 60 procent meer vlees. Het verbruik van rundvlees bleef stabiel, het aandeel varkensvlees verdubbelde en we eten vijf keer meer gevogelte. Het verbruik van fruit en groenten steeg met respectievelijk 20 en 35 procent, ook al ligt de consumptie nog altijd niet hoog genoeg om de te voldoen aan de gangbare normen voor een gezonde voeding. Voor suiker komt de studie tot een stijging van 30 procent.
Het onderzoek boog zich ook over de kostenevolutie van voeding. Basisvoedingsproducten waren in 2005 minder duur dan 50 jaar geleden. "Omgerekend naar het uurloon van een arbeider, is de tijd noodzakelijk om 1 kg biefstuk, 1 kg aardappelen of een brood te kopen nu drie keer minder dan in 1955", aldus onderzoeksverantwoordelijke Brigitte Duquesne. Belgische huishoudens gaven in 2005 twaalf procent van hun budget uit aan voeding, tegenover 60 procent aan het begin van de vorige eeuw.(KS)
Bron: Belga