Bedrijf uit Olen bevoorraadt heel Europa met rijst
nieuwsIn Olen wordt per jaar 90.000 ton rijst verwerkt. Daarvan gaat 93 procent na verpakking naar dertig Europese bestemmingen. Frankrijk is de grootste verbruiker, België staat op de vijfde plaats. "De Belgische markt kan nog flink groeien", zegt plant director Stefaan Dumez. "Een eetcultuur verandert niet zo snel, Belgen zijn vooral aardappeleters. Om meer marktaandeel te realiseren, leveren we veel inspanningen naar innovatieve rijstproducten".
Het meest gekende is ongetwijfeld de express-rijst. Na twee minuten microgolf heeft een gezin kant-en-klare rijst op het bord. "We trachten in nieuwe producten het gebruiksgemak van de consument sterk te verhogen", zegt Stefaan Dumez. "Daarom bieden we een heleboel sausen en rijstrecepten aan. De lancering van de risotto rijst is de nieuwste topper. Dit moeilijk recept is nu voor iedereen eenvoudig bereidbaar". Mars België richt haar nieuwe producten vooral op de demografische ontwikkelingen: kleinere gezinnen met steeds minder tijd.
Kwaliteit en duurzaamheid zijn de twee belangrijkste aandachtspunten van het Olense rijstbedrijf. "Wij willen zo efficiënt mogelijk omgaan met natuurlijke grondstoffen", verklaart Stefaan Dumez. "Alleen al door het vervoer van de rijst over het Albertkanaal houden we jaarlijks 3.000 vrachtwagens van de snelweg. Verder optimaliseren we onze productieprocessen zodanig dat we de laatste drie jaar een waterbesparing van dertig procent realiseerden. Het afvalwater wordt volledig binnen ons bedrijf gezuiverd. Ook op energievlak daalde ons verbruik met een vijfde".
"Tot slot hebben we bijzondere aandacht voor ons personeel. Wij meten regelmatig hoe geëngageerd zij zijn tegenover ons bedrijf. We zijn fier dat Olen binnen de groep hier als beste uitkomt. Wij hebben dan ook meedenkende medewerkers met een passie voor ons bedrijf". In Olen werken in totaal 150 mensen, waarvan 100 in de productie en vijftig in ondersteunende functies en onderzoek.
Buiten de specialiteiten wordt bijna alle rijst voor Mars Olen geteeld in Spanje en Italië. Het basisproduct wordt over zee aangevoerd naar de Antwerpse haven en van daar op lichters overgeladen. Via het Albertkanaal bereiken deze boten Mars Olen, waar de rijst in silo's wordt binnengezogen. Vanaf dan start het productieproces.
"In het bedrijf zelf wordt de rijst eerst gereinigd en dan deels gekookt", legt technisch manager Kris Baeyens uit. "De rijst wordt vervolgens gedroogd, geslepen en nogmaals gereinigd. We checken ook elke rijstkorrel op lengte, dikte en kleur". Op de Olense Mars-site doorloopt de rijst een proces van aanvoer van de grondstof tot de eindverpakking. Eenmaal ingepakt, wordt vanuit de pottengemeente heel Europa bevoorraad.(KS)
Bron: Gazet van Antwerpen