Basisfilosofie van voedselteams blijft onaangeroerd
nieuws"Iedereen weet dat de kleine boer in het zuiden het moeilijk heeft", vertelt Hilde Delbecque. "Maar onze kleine Vlaamse boer overleeft ook amper. Zeker diegenen die duurzaam willen werken, worden afgestraft. De wetten van de groothandel zeggen immers dat ieder stronkje witloof even groot moet zijn en elke appel moet blinken. Toch zullen we die kleine boer in het zuiden alleen kunnen helpen, als we eerst onze eigen kleine boer steunen".
Delbecque is coördinator bij Voedselteams vzw. De vereniging werd in 1996 opgericht om het vertrouwen tussen consument en producent te herstellen. "We wilden mensen dichter bij het veld brengen. De boer is meer dan een anonieme grondstoffenproducent die aan de veiling levert". Via de webwinkel van voedselteams kan je elke week groenten, inlands of exotisch fruit, brood, zuivel, vlees en vleesvervangers bestellen. De boer bepaalt de inhoud van de bakken aan de hand van het seizoen. Op een afgesproken dag halen de voedselteamleden hun bestelling af in het depot in hun buurt. Hun kosten betalen ze maandelijks online.
Er zijn ondertussen een honderdtal teams, verspreid over Vlaanderen. Ze draaien volledig op de vrijwillige inzet van de leden. Afwisselend houden ze het depot open en vergaderen ze samen over de werking. "Het team heeft ook een sociale functie in onze buurt", vertelt Allewijn. "Ik wissel al eens receptjes met de buren uit, want geregeld zitten er ouderwetse groenten in onze bakken, zoals postelein of spitskool, waarvan niet iedereen weet hoe ze die kunnen klaarmaken".
Voor Wouter de Boever, lid van voedselteams Borgerhout, was het biologische aspect helemaal niet belangrijk. "We doen het voor het gemak. Elke week een bak groenten om de hoek halen is gewoon handig. We vinden deze groenten wel opvallend lekkerder dan die van de supermarkt. En als we eens een groente niet lusten, geven we die weg aan de buren".
Katleen De Wit uit Antwerpen wil met haar lidmaatschap vooral de lokale boeren steunen, maar ook het gemak primeert. "We laten ons volledig leiden door wat de boer in de bak steekt. Ons hele weekmenu wordt op basis daarvan bepaald". Niet alle boeren die aan Voedselteams leveren, werken bio. Ze worden geselecteerd op basis van sociale, ecologische en economische duurzaamheid.
Godfried Bervoets van het Wijngaardhof in Westmalle verdeelt zijn groenten en fruit al vijf jaar via de Antwerpse voedselteams. Voor hem is het een welkome aanvulling op de wekelijkse markten en de thuisverkoop op zijn boerderij. "Binnenkort komt een van mijn voedselteams een dag meehelpen op het veld. Zulke positieve initiatieven geven me veel voldoening". Verspreid over het jaar teelt Bervoets een veertigtal biogroenten. Hij doet dat zoveel mogelijk seizoensgebonden, zodat verwarming onder glas niet nodig is.
"Ik mail mijn voedselteam elke week, om uit te leggen wat er in de bakken zit en waarom. Deze zomer was het heel nat. Daardoor zat ik met schimmel tussen mijn boontjes en kan ik die pas later leveren. Heel uitzonderlijk lever ik ook al eens witte selder uit Spanje. Maar dan leg ik mijn voedselteam uit dat het echt niet anders kon". "Sommige leden willen alleen inlands fruit", zegt Delbecque. "Maar je hebt er ook minder fanatieke. Voor hen is er een exotisch fruitpakket, dat we aankopen via de bioveiling".
Voedselteams vzw levert voorts groentetassen aan de K.U.Leuven en Universiteit Antwerpen. "Verdere schaalvergroting is zeker mogelijk", zegt voorzitter Gert Engelen. "Maar het is niet de bedoeling om bestaande distributiesystemen te vervangen. Wij willen de nieuwe Carrefour niet worden. Voedselteams hebben een signaalfunctie: denk globaal, handel lokaal. Landbouwminister Kris Peeters (CD&V) moet onze kleinschalige, duurzame landbouw beter steunen, in plaats van de export en de grootschalige, industriële landbouw".(KS)
Meer informatie: Voedselteams
Bron: De Standaard