Barry Callebaut kan hoge cacaoprijzen doorrekenen
nieuwsAls gevolg van de hoge prijzen voor cacaobonen heeft chocoladereus Barry Callebaut in de eerste negen maanden van zijn boekjaar (dat loopt vanaf september tot en met augustus) in lokale wisselkoersen bijna een kwart meer omzet geboekt. De verkoopvolumes stagneerden wel, zo maakte de grootste chocoladeproducent ter wereld donderdag bekend.
Barry Callebaut, met een grote aanwezigheid in België, maakt bulkchocolade en cacaoproducten voor onder andere grote voedingsproducenten, chocolatiers en bakkers. De prijs van zijn belangrijkste grondstof - cacaobonen - lag vanaf september tot en met mei gemiddeld 131 procent hoger. De prijs per ton fluctueerde daarbij tussen 2.900 en 9.835 Britse pond, om eind mei op 6.910 pond uit te komen.
De hogere cacaoprijzen rekent Barry Callebaut door aan zijn klanten wereldwijd. Daardoor stegen de inkomsten in lokale wisselkoersen tijdens de eerste drie kwartalen met 23,1 procent tot 7,32 miljard Zwitserse frank (7,51 miljard euro). Omgezet naar Zwitserse frank is er sprake van een omzetgroei van 16,3 procent.
In volumes stagneerde de verkoop (+0,4%) wel. Barry Callebaut bracht daarbij 0,8 procent meer chocolade aan de man, een lichte stijging die vooral gestuwd wordt door de verkoop in West-Europa (+2,1%) en in Azië, het Midden-Oosten en Afrika (+2,7%). Daarmee ging de producent tegen de totale markt in, die met 1,5 procent zou zijn gekrompen. Er ging wel 1,6 procent minder cacaoproducten de deur uit, als gevolg van de hogere prijzen.

Door de fors gestegen en fluctuerende cacaoprijzen heeft Barry Callebaut ook extra werkkapitaal nodig om bonen aan te kopen. Via obligatie-uitgiftes haalde het concern in mei en juni in totaal daarom nog 1,43 miljard Zwitserse frank op.
Voor heel zijn lopende boekjaar blijft Barry Callebaut vasthouden aan zijn eerdere verwachtingen. Het gaat om een stabiel verkoopsvolume en een stabiel bedrijfsresultaat (op vergelijkbare basis en aan constante wisselkoersen).
Barry Callebaut heeft zijn hoofdkwartier in het Zwitserse Zürich. De groep ontstond in 1996 uit de fusie van het Belgische Callebaut en het Franse Cacao Barry. In het Oost-Vlaamse Wieze heeft de groep de grootste chocoladefabriek ter wereld. Daarnaast heeft ze in België nog twee productievestigingen in Halle en Heule, en een logistieke hub in Lokeren.
De chocoladeproducent voert momenteel een herstructurering door, waarbij het wereldwijd 2.500 banen wil schrappen, waarvan tot zowat 500 in België.
Bron: Belga
Beeld: Barry Callebaut