"Antwerpen zal streng optreden tegen thuisslachtingen"

Op de jaarlijkse receptie naar aanleiding van Werelddierendag riepen de Antwerpse schepen van Dierenwelzijn Luc Bungeneers en Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch op tot het streng controleren van rituele thuisslachtingen tijdens het Offerfeest.
4 oktober 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13
Lees meer over:

Op de jaarlijkse receptie naar aanleiding van Werelddierendag riepen de Antwerpse schepen van Dierenwelzijn Luc Bungeneers en Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch op tot het streng controleren van rituele thuisslachtingen tijdens het Offerfeest. Binnen de moslimgemeenschap zijn er immers stemmen die oproepen tot thuisslachtingen omdat de stad Antwerpen het slachten onder verdoving in het slachthuis aanmoedigt.

Vorig jaar woonde Michel Vandenbosch als voorzitter van de Adviesraad Dierenwelzijn Antwerpen een aantal rituele slachtingen tijdens het Offerfeest bij. Omdat hij niet te spreken was over de omstandigheden waarin de schapen geslacht werden, formuleerde de raad een advies voor de stad om tijdens het slachten het verdoven van het dier voortaan te verplichten.

“Helaas valt de invoering van zo’n wettelijke verplichting onder de bevoegdheid van de federale regering”, stelt schepen van Dierenwelzijn Luc Bungeneers. In plaats daarvan besloot de stad om naast een gewone slachtvloer ook een slachtplaats met verdovingstoestel aan te bieden. Daardoor hebben moslims dit jaar de keuze om verdoofd te offeren.

“Onaanvaardbaar”, vindt Mohamed Achaibi, woordvoerder van de Moslimexecutieve. “Moslims mogen die keuze niet hebben. De stad heeft ons bij de plaatsing van het verdovingstoestel niet betrokken. Wij zullen er voor ijveren dat het terug verwijderd wordt. De Islam schrijft immers voor dat geen verdoving mag worden gebruikt tijdens het slachten. We zullen er dan ook alles aan doen opdat het zo zou verlopen.”

Schepen Bungeneers riep samen met Vandenbosch op tot een strenge aanpak van illegale rituele thuisslachtingen. “Een aantal mensen binnen de moslimgemeenschap dreigt nu immers met meer thuisslachtingen.” In tegenstelling tot Achaibi roept Iqbal Quereshi, voorzitter van de Pakistaanse moskee, de gelovigen op om schapen toch te slachten onder toezicht van het Voedselagentschap. “Dat is onze plicht, want thuis slachten is onrein en illegaal.”

Bron: De Standaard/De Morgen/Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek